rmdsz

Udvarhelyszék közel 430 millió lejt kapott

  • 2022. 06. 23.

A június 23-i sajtótájékoztatón Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöke udvarhelyszéki kormányzati beruházásokról beszélt. Közzétették a Fejlesztési Minisztérium honlapján az Anghel Saligny közművesítési programból finanszírozott nyertes pályázatok listáját, közöttük a Hargita megyei beruházásokat is. A 65,5 milliárd lejes költségkeretből Hargita megye 1 milliárd lejt, ebből Udvarhelyszék közel 430 millió lejt kapott beruházásaink kivitelezésére.

Tegnap délután a fejlesztési szaktárca három megyében és a fővárosban véglegesítette az RMDSZ által kidolgozott Anghel Saligny program nyertes pályázatainak listáját. 

Ez a program lehetővé teszi az önkormányzatok számára az általuk megtervezett jövőkép kialakítását; a beruházások biztosítják az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférést a teljes lakosság számára és javítják az életminőséget. Ennek keretében a víz-, csatorna- és a gázhálózatok bővítése, az utak javítása, korszerűsítése valósul meg.

Mint tudjuk, az RMDSZ kezdeményezésére jöhetett létre az Anghel Saligny program, a koalícióban nagyon nehéz dolga volt, mivel sok ellenállásba ütközött, de mindent megtettünk annak érdekében, hogy létre jöhessen, elindulhasson.

Bíró Barna Botond hangsúlyozta, hogy ez az első olyan fejlesztési program, ahol minimum pályázati értékeket határoztak meg. Községek esetében ez 4 millió lej, municípiumok esetében 10 millió, megyeszékhelyek esetében pedig 43 millió lej. „Ezzel sikerült elérnünk, hogy az önkormányzatok nem kellett egymással versenyezzenek, hiszen mindenki tudta, hogy ha a kritériumrendszernek megfelelően készíti el a pályázatait, akkor számíthat a támogatásokra.”

Egy prioritási kritériumrendszer alapján működik a leosztás. Bíró Barna Botond kiemelte: „erről azt érdemes tudni, hogy a legnagyobb prioritással a vízhálózatok kiépítése, kibővítése bír, utána a csatornahálózatok, míg a legkisebb prioritást az utak jelentik. Ennek ellenére Hargita megyéből a legtöbb pályázat az utakra érkezett.”

Bíró Barna Botond arra is rámutatott, hogy a közzétett lista egyrészt tükrözi a program által meghatározott prioritásokat, valamint a pályázatoknak az önkormányzatok által megjelölt fontossági sorrendjét is.

„Én azt gondolom, hogy a következő 6 év nagyon nehéz időszak lesz, mindenféle szempontból. Közösségeinkre nehéz időszak vár, ebben a helyzetben pedig még hangsúlyosabbá válik az, hogy a kormányzat odafigyel ránk és a helyi közösségek számára életminőség-javító intézkedéseket tud támogatni. Az, hogy ilyen nehéz időkben tudunk dolgozni és a közösségi ügyeket tudjuk támogatni, sokkal fontosabb, mint mikor „békeidőben” érkeznek a támogatások.” – mondta Bíró Barna Botond.

Hargita megyén kívül Fehér és Dâmbovița megyék, illetve a főváros kerületei esetén már véglegesítette a szaktárca a nyertes pályázatok listáját, a többi megyéből érkezett pályázatok elbírálása folyamatban van. 

De nem ez az egyetlen jó hír a héten: 

Farkaslaka egyike annak a hat önkormányzatnak, aki a helyreállítási alapból digitális területrendezési tervekre kap finanszírozást, valamint energiatakarékos tanuszoda épül Nagygalambfalván, mely alkalmas lesz akár országos és nemzetközi úszóversenyek megszervezésére is.

 

RMDSZ Udvarhelyszéki Területi Szervezete

 Székelyudvarhely, 2022. június 23.