rmdsz

"Szívügyünk a család!"- 15. Kongresszus

  • 2021. 09. 20.

Szeptember 17.-én, pénteken került sor a 15. RMDSZ Kongresszusra, melynek Marosszentgyörgy adott otthont.  A rendezvényen több, mint 50 udvarhelyszéki küldött, illetve meghívott vett részt.

A Kongresszus a „Szívügyünk a család!” mottót tűzte a zászlójára, jelezvén ezzel, hogy a következő évben a családvédelem és a családok megerősítését szolgáló közpolitikák kerülnek előtérbe.

A 11 órától kezdődő megnyitón a házigazdák, valamint Kelemen Hunor szövetségi elnök köszöntése után a külföldi és belföldi neves meghívottak, politikai vezetők, valamint a partnerszervezetek képviselői üdvözölték az egybegyűlteket. 

Elsőként a Nemzeti Liberális Párt elnöke, Ludovic Orban szólat fel, őt a Fidesz alelnöke, Novák Katalinkövette. Az alelnök asszony a beszédét Orbán Viktor miniszterelnök levelének felolvasásával kezdte, amelyet hatalmas taps követett. Mindezek után Florin Cîțu, Románia miniszterelnöke lépett a mikrofonhoz, majd Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, Magyarország miniszterelnök-helyettese, őt pedig Marcel Ciolacu PSD-elnök követett. Végül pedig két erdélyi történelmi egyház püspöke is köszöntötte a küldötteket: Adorjáni Dezső, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke, illetve Kovács István, az Unitárius Egyház nemrég megválasztott vezetője.

 

Cselekvési terv elfogadása és alapszabályzat módosítás

Az RMDSZ Kongresszusa cselekvési tervet fogadott el a 2021-2024-es időszakra, melyben a kormányzati feladatok számbavétele, valamint a következő évek irányának megszabása a cél. (Itt elérhető a teljes dokumentum: https://bit.ly/3hJrHf4)

A rendezvényen két kiemelkedő fontosságú panelbeszélgetés is zajlott, melyeknek témái a családvédelmi program, valamint a 2022-es népszámlálás voltak.

Az elkövetkező években a meghatározó politikai, társadalmi és civil szereplők legfőbb prioritása a gyermeket nevelő családok megbecsülése kell hogy legyen, és közösen kell kidolgozni egy hosszú távú, kiszámítható és valódi segítséget jelentő támogatási rendszert számukra. A családalapítást tervező fiatal párok számára biztosítani kell, hogy szabadon, nyugodt szívvel hozhassák meg döntésüket, a már gyermeket nevelő szülők pedig ne amiatt aggódjanak, hogy miről kell majd lemondaniuk a nagyobb gyermekeknek, ha újabb baba érkezik.

 

Népszámlálás

Kiemelkedően fontos év elé nézünk, ugyanis 2022-ben népszámlálást tartanak Romániában, amely új kihívások elé állítja a romániai magyar közösséget, és szervezetünk életében is meghatározó esemény. 

Jövőre, az eddigi évektől eltérően magyar nyelven is elérhetőek a kérdőívek, ezzel is segíteni kívánjuk azt, hogy minden magyar részt vegyen a népszámláláson.

Többféle lehetőség is lesz a kérdőív kitöltésére:

  1. Online
  2. Önkitöltéses módszer
  3. Önkormányzatok által létrehozott pontokon
  4. Hagyományos összeírás (Az emberek otthonaikban várhatják a számlálóbiztost.)

További információért keresse fel a nepszamlalas.ro weboldalt.

A 15. RMDSZ Kongresszusa az alapszabály módosításával zárult, a munkálatok zárását csak az állófogadás követte.