rmdsz

Sajtótájékoztató: eredményes az RMDSZ családtámogatási politikája

  • 2022. 11. 11.

Az RMDSZ családtámogatási politikájával, annak eredményeivel, udvarhelyszéki nyertes pályázatokkal kapcsolatosan tartott sajtótájékoztatót Bíró Barna Botond Hargita Megye Tanácsának alelnöke, az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöke és Sinka Arnold ügyvezető elnök. Mint elhangzott: hétfőtől két fiatalokat, fiatal családokat segítő hitelprogram vette kezdetét, Udvarhelyszéken 72 millió lej hasznosul beruházásaink kivitelezésére.

November 7-től, azaz hétfőtől már lehetőség van a hiteligénylések benyújtására a CEC bankhoz és a Libra Bankhoz a gyermekvállalást ösztönző Family Start és az egyetemistákat segítő Student Invest programokra. Az előbbi egy fészekrakó program, melynek célja, hogy segítsék a fiatal párokat a közös jövő megalapozásában itthon, utóbbi pedig egy diákhitel, mely a fiatalok egyetemi tanulmányainak költségeihez járul hozzá.

„Ez a két hitelprogram az RMDSZ családtámogatási politikájának eredménye, hiszen a kormánykoalíciós tárgyalásoknál már kiemelet fontossággal bírt az, hogy a Szívügyünk a család! jelmondatot viselő Kongresszuson elfogadott Cselekvési Tervünk benne legyen a kormányprogramban.” – mutatott rá Bíró Barna Botond.

A Family Start hitelt 18 és 45 év közötti párok igényelhetik, akiknek a havi nettó összjövedelme nem haladja meg a 7.500 lejt, míg a Student Invest 18 és 31 év közötti egyetemistáknak szól. A kölcsön maximum 75, illetve 50 ezer lejig igényelhető. A bankok mindkét esetben 80 százalékban vállalnak garanciát. Kamattámogatott hitelekről lévén szó a Family Start esetében a kamat 75 százalékát, a Student Invest esetében pedig a kamat 100 százalékát vállalja át az állam. Idén 8300 diák és 6300 fiatal pár támogatására van lehetőség. Bővebb információkat és a szükséges dokumentumok listáját a programban résztvevő bankoknál lehet igényelni.

A családtámogatási politika kézzel fogható eredményei továbbá a térségünkben átadott óvodák, iskolák, napköziotthonok is. Az elmúlt években többek között Zetelaka, Oroszhegy, Farkaslaka, Korond, Galambfalva, Parajd és Fenyéd községekben adtunk át különböző tanintézményeket. A jövőre nézve pedig a fejlesztési minisztérium Szentegyháza és  Székelykeresztúr városokban, Farkaslaka, Korond, Parajd, valamint Siménfalva községekben korszerű,  környezetbarát és családbarát bölcsődék megépítésére nyújt finanszírozást.

Ezeken felül a helyreállítási alapból (PNRR) támogatott önkormányzati alapra ismételten pályáztak önkormányzataink. A csatolt táblázatból kitűnik, hogy a fejlesztési szaktárca támogatja a települések fejlődését és egy zöldebb, környezetbarát infrastruktúra kialakítását. Ahogy Sinka Arnold ügyvezető elnök is rámutatott:„mindezt úgy, hogy mindvégig a család marad a középpontban.”

A nyertes pályázatok egyrészt az energiahatékonyság növelését célzó beruházások, másrészt a közszállításra és köztereink felújítására koncentrálódik, harmadrészt pedig az informatikai rendszereket: a „közigazgatás (közszféra) és állampolgár kapcsolatát” hivatott egyszerűsíteni.

 

RMDSZ Udvarhelyszéki Területi Szervezete

 Székelyudvarhely, 2022. november 10.