rmdsz

Pedagógus rétegtalálkozó Székelyudvarhelyen!

  • 2023. 04. 03.

Péntek délután az udvarhelyszéki pedagógusokkal, intézményvezetőkkel találkozunk. Vendégünk volt Kallós Zoltán, az Oktatási Minisztérium államtitkára és Demeter Levente főtanfelügyelő. Ez az alkalom lehetőséget teremtett a közös gondolkodásra és az együttműködésre, teret nyitott arra, hogy bemutassuk azokat a kihívásokat, amelyekkel szembenéznek tanintézményeink itthon, Udvarhelyszéken. 

Sinka Arnold az Udvarhelyszéki RMDSZ ügyvezető elnöke köszöntötte a résztvevőket. „Az oktatás fontos az RMDSZ számára. Azért vagyunk itt, hogy ezt a témát alaposan körüljárjuk, annak érdekében, hogy gyermekeink kiemelkedő lehetőségekkel rendelkezhessenek.” 

Antal Lóránt szenátor elmondta, hogy „Az egyik legfontosabb feladatunk, hogy legyen egy együttműködés, egy dialógus közöttünk. Akkor tudunk tenni, jobbítani az oktatást, az udvarhelyszéki helyzetet, ha ismerjük az Önök, pedagógusok, intézményvezetők által megjelölt problémákat.” Az Energiaügyi Szakbizottság elnökeként beszámolt az energiakrízis következtében hozott intézkedésekről,  elsősorban az energiaárak befagyasztásáról is.

Kallós Zoltán, az Oktatási Minisztérium államtitkára az RMDSZ kormányzati munkájáról, az elmúlt 2 év történéseiről, megvalósításokról számolt be A közösségért kormányzunk! konzultáció keretében. „Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a dolgok maguktól történnek, de ez nem így vanAz RMDSZ kormányzati szerepe nagyban hozzájárult a fejlődéshez.” Éppen ezért bemutatta a főbb oktatást érintő intézkedéseket: az oktatási intézmények féláron jutnak az áramhoz (1lej/kWh – fogyasztástól függetlenül), növeltük a gyerekpénzt, 203 új bölcsödét építünk, 190 oktatási intézményt újítunk meg, kibővítettük a Meleg Ebéd programot. Ezeken kívül az államtitkár úr a pályázati lehetőségekről is beszélt. Kiemelte, hogy prioritást élvez továbbá a hatékony románnyelv-oktatás vagy a PNRAS – az iskolaelhagyást megelőző, felzárkóztató program. Az RMDSZ kormányzati szerepe révén elértük, hogy a kis létszámú osztályok is működhessenek, többletforrást kapjanak a szórványiskolák és a vidéki településen működő oktatási intézmények.

Ahogy az államtitkár úr elmondta: három fő alapelv alapján dolgoztak. Cél megőrizni, sőt bővíteni jogainkat, növelni a pedagógus-béreket és az oktatás finanszírozását.

Demeter Levente főtanfelügyelő úr a Hargita megyei helyzetről számolt be. Ezt követően egy interaktívabb rész, beszélgetés alakult ki. 

Megvitattuk a helyi és országos szintű problémákat, igazságtalanságokat. A kormány által elfogadott közoktatásra vonatkozó törvénytervezeteket is kiveséztük, miközben igyekeztünk felmérni pedagógusaink igényeit, hogy beépíthessük azokat az elkövetkezendő 2 év kormányzati munkájába úgy, hogy az udvarhelyszéki kihívásokra megoldásokat találjunk.

 

RMDSZ Udvarhelyszéki Területi Szervezete

Székelyudvarhely, 2023. március 31.