rmdsz

Pályázz te is könnyedén!

  • 2024. 01. 23.

2024. január 23-án a székelyudvarhelyi Köztér irodában sajtótájékoztatót tartott Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöke. A sajtótájékoztató témája Hargita Megye Tanácsának évi költségvetése, támogatásai, pályázatai. 

Január 16-án, országos szinten a megyei önkormányzatok közül elsők között elfogadták a megyei tanács költségvetését, és az eddigi évekhez képest most gazdálkodhatnak a legnagyobb költségvetésből.  Jelentős összegeket különítettek el és fogadtak el útépítési munkálatokra, különböző középületek felújítására, de újra kiemelt helyen van az egészségügy és az oktatás is.

Hargita megye idei költségvetése csaknem duplája a tavalyihoz képest, közel 730 millió lej, amelyből a megyei tanács költségvetése 423,5 millió lej. A beruházási listán szereplő fejlesztések összértéke eléri a 698 millió lejt. 

Meghirdették a pályázati kiírásokat, amikben van pár alapvető módosítás:

  • két pályázati kiírás esetében összkeretnövelés történt: a sport pályázatoknál 800,000 lejről 1,6 millió lejre, ebből az egy pályázat maximálisan támogatható értékét is növelték (versenysport esetén 20,000-ről – 30,000 lejre, tömegsport esetén 5,000-ről 7,000 lejre)
  • a népviseletes pályázatnak is megnövelték az összkeretét 300,000 lejről 400,000 lejre 
  • növelték a kulturális pályázatok esetén az egy pályázat maximálisan támogatható értékét 20,000-ről 25,000 lejre
  • turisztikai pályázatok esetén 200,000 lejről 100,000 lejre csökkentették a kiírást, illetve kikerült az egészségturizmus 
  • azon tevékenységek kerültek még ki, amikre az elmúlt két évben egyetlen pályázat sem érkezett 

 

A következőkben az alelnök kiemelte: „Meghirdetünk egy új pályázati kiírást is: a roma közösségek kulturális tevékenységeit támogató pályázatot. Ez egy 800,000 lejes keretösszeggel lesz kiírva, és egy beadott pályázat maximális támogatható értéke 10,000 lej lesz. Tavalyelőtt végeztünk a megyében egy teljes kutatást, ami kimutatja, hogy a megyében a hátrányos helyzetű, leszakadt közösségek nagy esetben a roma telepeken találhatóak. Tavaly elkészítettünk egy megyei roma közösségek felzárkóztatását célzó stratégiát, aminek vannak ajánlott tevékenységi pontjai, hogy fokozatosan lehessen a mélyszegénységből kiutat biztosítani ezeknek a közösségeknek, másrészt a társadalmi integrációjukat segíteni, harmadrészt az identitásukat erősíteni. Az első konkrét intézkedés ez a kulturális pályázati kiírás lesz.”

Bíró Barna Botond rávilágított végül, hogy idén szintén online formában várják a pályázatokat és szorgalmazza a civil szervezeteket, hogy használják ki ezeket a lehetőségeket! 

Bővebb információk: https://hargitamegye.ro/palyazatok/