rmdsz

Nőtt a bizalom az RMDSZ iránt Udvarhelyszéken

  • 2020. 09. 11.

Az államelnökválasztás első fordulója egyértelművé tette, hogy az öt és tíz évvel korábbi választáshoz képest bizonyíthatóan többen szavaznak bizalmat a Szövetségnek.

 

Hétfőn sajtótájékoztatón értékelte Bíró Barna Botond, az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének elnöke, Sándor Barna, a szervezet ügyvezető elnöke és Derzsi László, a székelyudvarhelyi városi szervezet elnöke a november 10-i választások eredményeit. Elsősorban megköszönték a Hargita megyei embereknek, hogy éltek szavazati jogukkal, és külön megköszönték mindazok támogatását, akik az RMDSZ államelnök-jelöltjére, Kelemen Hunorra szavaztak.

 

A részvételt tekintve Hargita megye (42.32%) és Udvarhelyszék (40.14%) is elmaradt az országos 47.66%-os átlagtól, de Bíró Barna Botond fontosnak tartotta az olyan pozitív példák kiemelését, mint Fenyéd, ahol a választásra jogosultak 54.76%-a járult az urnákhoz, de Nagygalambfalván, Homoródszentmártonban és Farkaslakán is meghaladta a részvételi arány az országos átlagot. A legkisebb részvételi arány Újszékelyen volt, 27.89%, de más településen nem esett 30% alá, Udvarhelyszék három városában pedig 38.5% (Székelyudvarhely), 38.53% (Székelykeresztúr) és 35.21% (Szentegyháza) volt a részvételi arány.

 

Udvarhelyszéken a leadott szavazatok 88.44%-a az RMDSZ-t erősítette, Lövétén, Székelyvarságon, Kápolnásfalun és Oroszhegyen pedig kiemelkedően magas, 90% fölötti volt a Szövetség jelöltjének támogatottsága. Nem csak arányaiban, de a szavazatok abszolút számát tekintve is egyértelműen nőtt az RMDSZ támogatottsága, méghozzá több ezer szavazattal, úgy a 2009-es, mint a 2014-es államelnöki választáshoz viszonyítva.

 

Bíró úgy vélte, ez a szavazás azt mutatta meg, hogy az emberek bíznak az RMDSZ által felvázolt politikában és elképzelésekben, igaz, hogy olyan következtetéseket is le kell vonni, amelyek egy-egy településen kibuktak, mint például Újszékelyen. Ezekkel a településekkel az elkövetkező időszakban is külön fognak foglalkozni, akárcsak azokkal, ahol alacsony volt a részvétel, azt szeretnék megtudni, miért tört meg a bizalom, és milyen problémákat tudnak megoldani a Szövetség képviselői.

 

„Ezen a választáson is sikerült eljuttatni azt az üzenetet a választókhoz, hogy a szavazatoknak tétje van, hiszen a politikában a szavazat erőt jelent, és egy magas részvételi arány a magyar közösség részéről azt az üzenetet továbbítja a többség felé, hogy nem vagyunk másodrendű állampolgárai az országnak” – elemzett az udvarhelyszéki elnök. Bíró, mint a Hargita Megyei Egyeztető Tanács (HET) elnöke megköszönte Barti Tihamér, a megyei tanács alelnökének, és Borboly Csaba, a megyei tanács elnökének munkáját is, ugyanis az egész megyében sikerült a kitűzött célokat túlteljesíteni, valamint a többségében magyarok lakta megyék között is kiválóan teljesített Hargita megye, a megyén belül pedig Udvarhelyszék vizsgázott a legjobban.

 

Derzsi László városi elnök megköszönte annak a 12106 városlakónak, aki elment szavazni, hogy élt alkotmányos jogával. 85%-uk Kelemen Hunorra szavazott, ami teljes mértékben követi az udvarhelyszéki trendet. „Az, hogy Székelyudvarhely megmozdult és élt a jogával azt is jelenti, hogy az RMDSZ a városban is visszanyerte az emberek bizalmát, és ezt szeretnénk megköszönni a városlakóknak” – jelentette ki Derzsi.

 

Sándor Barna szerint az a visszajelzés érkezett a választók részéről, hogy értékelik az RMDSZ által kifejtett munkát, úgy látják, hogy az elmúlt időszak sikeres munkáját azzal erősítik meg, hogy elmennek szavazni, és úgy szavaznak, ahogyan azt most tették. „Úgy látjuk, hogy a szolidabb kampány, a szigorúbb előírások és kisebb médiafigyelem ellenére is sikerült eljuttatni az információkat a választókhoz” – értékelte a kampányt az ügyvezető elnök.

 

A november 24-én esedékes második fordulóval kapcsolatosan a következő Szövetségi Állandó Tanácson fogalmazza meg véleményét az RMDSZ, ahol a választási teljesítményt is elemzik majd. Mindhárom RMDSZ-es képviselő hangsúlyozta, hogy az eredmények elemzésekor figyelembe kell venni, hogy a választói névjegyzék, ami alapján a részvételi és szavazati statisztikák készülnek, igencsak elavult, és frissítésre szorulna, de még így is figyelemre méltó, hogy Hargita megye idén már nem volt benne a sereghajtó három megyében a választáson való részvétel tekintetében.