rmdsz

Indul a Tulipán Karaván Udvarhelyszéken!

  • 2023. 02. 14.

Hétfőn sajtótájékoztató keretében ismertette a Karaván részleteit Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöke, valamint Sinka Arnold ügyvezető elnök, falugazdász. A Karaván első része a gazdáknak szól, holnaptól kezdetét veszi a Gazdafórum Karaván.„Ennek az a célja, hogy az udvarhelyszéki gazdatársadalmat megfelelően, első kézből tudjuk tájékoztatni.” – mutattak rá az elöljárók.

A héten induló Gazdafórum Karaván az Udvarhelyszéki RMDSZ szervezésében valósul meg, szakmai partnere és társszervezője pedig a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete. A következő egy hónapban Udvarhelyszék minden községébe el fognak látogatni. „Itt az újonnan induló pályázatokról lesz szó, illetve bemutatásra kerül a Nemzeti Stratégiai Terv (PNS) is, melyet tavaly decemberben fogadott el az Európai Bizottság. A 2023-2027-es időszakot öleli fel és ez összegben 15,8 milliárd eurót jelent a következő időszakra.” – fejtette ki Sinka Arnold falugazdász.

A Gazdafórumok szakmai hátterét a falugazdászok fogják biztosítani, de jelen lesznek a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság munkatársai és a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség, illetve a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság is fog delegálni egy-egy szakembert. 

Bíró Barna Botond elmondta, hogy a Gazdafórum Karaván befejezéseként lesz egy nagy térségi fórum is, ahol országos szinten elismert szakemberek és neves politikusok lesznek jelen. Erre március 17-én, Farkaslakán kerül sor, ahová többek között Barabási Antal Szabolcsot, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárát és Vincze Lórántot, az Európai Parlament képviselőjét is várjuk. 

De nem csak a gazdák számíthatnak eseménydús időszakra, ugyanis a továbbiakban különböző ágazatokban fognak karavánok indulni: többek között családoknak, vállalkozóknak és az ifjúságnak szóló is – hogy csak a legfontosabbakat említsük. 

„A 2020-2030-as évtized kiemelkedő, hiszen eddig nem látott mértékű összegek fognak hasznosulni Romániában. Az erdélyi magyarság akkor tud részesülni mindezekből, ha minél jobban tájékoztatjuk és segítjük az érintetteket a felkészülésben – és nem utolsó sorban akkor, ha ott vagyunk, ahol ezek a döntések megszületnek.” – zárta gondolatait az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöke.

RMDSZ Udvarhelyszéki Területi Szervezete

 Székelyudvarhely, 2023. február 13.