rmdsz

Fantasztikus hírt kaptunk ma a Fejlesztési Minisztériumból

  • 2022. 02. 24.

280 új, korszerű és környezetbarát bölcsőde megépítésére biztosít finanszírozást a fejlesztési minisztérium. 142 bölcsőde megépítését hagyta jóvá csütörtökön a szaktárca, amelyből 52 városon és 90 községekben épül, a múlt évben jóváhagyott, municípiumokban építendő 138 bölcsődével együtt összesen 280 új bölcsőde épülhet – hívta fel a figyelmet bukaresti sajtótájékoztatóján Cseke Attila fejlesztési miniszter.

„A 280 új bölcsődében 15.520 gyermek számára hozunk létre helyet, jelenleg a Romániában működő 395 állami bölcsődében 22.296 gyermeknek van hely. Amennyiben az önkormányzatok élnek a finanszírozási lehetőséggel, és minden bölcsőde felépül, jelentős haladást tudunk felmutatni ezen a területen” – mutatott rá az RMDSZ-es miniszter.

Cseke Attila elmondta: azokat a községi bölcsődeépítési kéréseket hagyták jóvá, ahol a településen legalább 5.000-en élnek, vagy legkevesebb 100 gyermek született az elmúlt három évben. „Oda építünk bölcsődét, ahol valóban szükség van rá, például a nagyvárosok melletti községekben, ahova a városban dolgozó fiatal családok költöznek ki, így a lakhelyükhöz minél közelebb lévő bölcsődébe járhatnak a gyerekek” – hangsúlyozta.

A jóváhagyott, 140 települést tartalmazó teljes lista elérhető a minisztérium honlapján, az Udvarhelyszéki települések között kis bölcsőde épül: 40 gyermek befogadására alkalmas bölcsőde Székelykeresztúron, Szentegyházán, Farkaslakán, Korondon, Parajdon, Siménfalván is új bölcsőde megépítését finanszírozza a fejlesztési minisztérium.

Bíró Barna Botond, Udvarhelyszéki RMDSZ elnök szavai: 

"Az elmúlt években Udvarhelyszéken azért dolgoztunk a polgármester urakkal közösen, hogy a lehető legtöbb helyen az óvodák és iskolák megfelelően legyenek felújítva és felszerelve. A felnövő generációk számára teremtsünk minél jobb feltételeket."

A csütörtökön jóváhagyott kérések esetében az önkormányzatok a következő 60 napban küldhetik a dokumentáció kiegészítését, a minisztérium pedig várja a további bölcsődeépítési kéréseket. Az építkezési költségeket 100%-ban a minisztérium fedezi, a szükséges iratcsomót pedig egyszerű összeállítani, a minisztérium honlapján minden releváns információ megtalálható.