rmdsz

Elkezdődött a népszámlálás!

  • 2022. 03. 25.

Hétfőn, azaz március 14-én elkezdődött a népszámlálás első, online önkitöltős szakasza. Május 15-ig bárkinek lehetősége van magyar nyelven kitölteni az online kérdőívet a nepszamlalas.ro weboldalon keresztül, vagy az önkormányzatok által létrehozott összeíró pontokon.

A 2022. március 14. és július 17. között sorra kerülő romániai népszámlálás az itt élő magyar közösség szempontjából kiemelt jelentőségű társadalmi esemény, amely nemcsak közösségként való megmérettetésünk mérföldköve, hanem nyelvhasználati jogainkat, illetve politikai, közigazgatási, oktatási, egyházi, kulturális intézményrendszerünk működését is befolyásoló hivatkozási alap. Nem utolsósorban a népszámlálás eredményei alapján értékelhetjük az elmúlt évtized demográfiai és társadalmi változásait, illetve tervezhetjük a jövőt.

A népszámlálás számos újdonsággal érkezett, az összeírásnak négy módja van: 

1) a kérdőív internetes önkitöltése, mely hétfőtől, azaz március 14-től elérhető;

2) az önkormányzatok által létrehozott összeíró pontokon asszisztált önkitöltés; 

3) a hagyományos, személyes lekérdezés számlálóbiztosok segítségével (május 15. után);

4) az összeírást követő statisztikai imputálás, azaz a népszámlálási adatbázis kiegészítése adminisztratív nyilvántartásokból. 

A népszámlálás most négy hónapig fog tartani. Szintén újdonság, hogy a kérdőívek kitöltését szolgáló internetes, illetve táblagépes platform több nyelven is elérhető lesz, így magyar nyelven is.

Az újítások számos lehetőséget, de veszélyt is rejtenek magukban. Habár a népszámláláson való részvétel kötelező, a legnagyobb veszélyt az alulszámlálás jelenti. Az elmúlt tíz évben a lakosság válaszadási hajlandósága minden jel szerint csökkent, illetve a jelenlegi járványhelyzet tovább fokozta az állami intézményekkel szembeni bizalmatlanságot és a társadalom megosztottságát.

Döntő fontosságú, hogy közösségünk lehetőleg minden tagja az első három fázisban vegyen részt, mivel a nyilvántartásokból beemelt személyeknek nem lesznek etnokulturális jellemzőik: etnikum, anyanyelv és felekezeti hovatartozás. A megváltozott módszertan ugyanakkor új lehetőségeket is kínál: esély nyílik arra, hogy mint közösség „megszámoljuk magunkat”. Célunk, hogy minél több magyar embert megszólítsunk: felhívjuk a figyelmet a népszámlálás fontosságára és segítsük a válaszadást. 

Vegyen részt Ön is, keresse fel a nepszamlalas.ro oldalt, vagy forduljon az önkormányzathoz, forduljon hozzánk bizalommal. Mutassuk meg: itt élünk, így élünk!