rmdsz

Elfogadva a 2023-as év költségvetése!

  • 2023. 01. 19.

Hétfőn elfogadták Hargita Megye Tanácsának 2023-as költségvetését. Ezzel kapcsolatosan tartott sajtótájékoztatót Bíró Barna Botond Hargita Megye Tanácsának alelnöke, az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöke. “A legjobban annak örülünk, hogy január közepén vagyunk és el tudtuk fogadni Hargita Megye Tanácsának költségvetését. Mivel egy nehéz évnek nézünk elébe, ezért a költségvetés tervezését az alapján határoztuk meg, hogy a tavalyi év megvalósításai jelentsék az idei év kiindulópontját.

Idén a megyei önkormányzat 100 millió euróból gazdálkodhat. Ahogy az önkormányzat alelnöke elmondta, az idei költségvetés előkészítését alapos konzultáció előzte meg: eszerint a lakosság számára a legfontosabb az egészségügy, az utak és hidak, a családtámogatás és az idősek felkarolása. A turizmus, ami korábban sokkal hátrább volt, a hatodik helyre került.
„A turizmus terén idén az egészségturizmusra fektetjük a hangsúlyt” - mondta Bíró Barna Botond, ez a pályázati programokban is visszaköszön.

Meghirdették a civil szervezeteknek szóló pályázati programokat is önkéntes tűzoltó egyesületek, ifjúsági, illetve turisztikai szervezetek vagy sportegyesületek részére. A tervek szerint a leadási határidők február 22-től, kétnaponta lesznek.

Egy kivételt azonban kiemelt: a nyolc kiírás közül még nem hirdették meg azt a három pályázati kiírást, amelyet a kulturális támogatási törvény alapján szükséges meghirdetni. 
„A magyar-román közösségeknek szóló általános kulturális pályázatot, illetve a népviseletek beszerzését célzó pályázatot még nem hirdettük meg. De azok az egyesületek sem lesznek hátrányban, akik ezeket igényelnék, mivel a kulturális eseményeket támogató szabályozás úgy módosult, hogy most már idéntől nem kell figyelembe vegyük azt, hogy a támogatási szerződés megkötése után kell egy esemény elkezdődjön, hanem előtte is elkezdődhet.”

Jelentős módosítások történtek a törvénykezés szintjén, ezért a kulturális tevékenységek támogatását érintő pályázati kiírások átdolgozásra szorulnak, ezekkel pedig a következő időszakban vissza fognak térni – zárta gondolatait Bíró Barna Botond, a megyei önkormányzat alelnöke.

 

RMDSZ Udvarhelyszéki Területi Szervezete

 Székelyudvarhely, 2023. január 19.