rmdsz

Célunk a tömegközlekedés minőségi javítása!

  • 2022. 07. 01.

Ma a székelyudvarhelyi és udvarhelyszéki tömegközlekedés problémáira igyekeztünk megoldásokat találni. Az Udvarhelyszéki, valamint a Városi RMDSZ által kezdeményezett találkozón tisztségviselők és a város adminisztratív területével szomszédos községek polgármesterei is jelen voltak. Bár tegnaptól Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala meghosszabbította a közszállítási szerződést, ez egy átmeneti megoldás egy évek óta fennálló problémára. Éppen ezért egy olyan megoldást igyekszünk találni, amely hosszútávú, minőségi javulást eredményez ezen a területen, és amely egyszerre oldja meg a környező településekről való bejutást, illetve a városi közlekedést is. 

Eredetileg július 1-től, azaz péntektől leállt volna a székelyudvarhelyi közszállítás, a város tegnap két hónapra hosszabbította meg a szerződést a jelenlegi szolgáltatóval, a Bálint Transszal. Bár így a városi buszok augusztus 29-ig járhatnak, ez egy ideiglenes, kényszermegoldásnak tűnik. A mai, Fenyéden tartott munkamegbeszélés célja ennek a problémának a hosszútávú orvoslása, a tömegközlekedés minőségi javítása volt. 

A megbeszélésen jelen volt Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala részéről Ölvedi Zsolt alpolgármester, Venczel Attila főjegyző, valamint Berde Zoltán frakcióvezető, Péter Balázs és Benedek Árpád Csaba önkormányzati képviselők. A Székelyudvarhely környékén lévő községek képviselői is hangot adtak nézeteiknek: többek között Nagy Attila, Zsombori Levente, Zetelaka és Felsőboldogfalva községek polgármesterei, illetve Geréb Péter Farkaslaka alpolgármestere. Ezen kívül Incze Csongor megyemenedzser és Dávid Lajos megyei tanácsos is megosztották észrevételeiket. A házigazda Bokor Botond polgármester úr volt. 

Az RMDSZ Területi, illetve Városi Szervezetei részéről jelen volt Bíró Barna Botond területi elnök, illetve Sinka Arnold és Kakassy Norbert ügyvezető elnökök. 

Egy olyan szolgáltatás kidolgozása van folyamatban, amelybe Székelyudvarhely és a környező községek is bekapcsolódhatnak. A tervezet szerint autóbuszok segítségével oldanánk meg a városba való bejutást Zetelakáról, Fenyédről, Farkaslakáról, Máréfalváról és Felsőboldogfalváról egyaránt. A szolgáltatásban résztvevő járművek a városban is járnának, kiegészítve ezzel a problémás székelyudvarhelyi közszállítást. A projekt nagy előnye továbbá, hogy ezzel a városi forgalmat is sikerülne csökkenteni, hiszen minél többen használják a tömegközlekedést, annál kevesebben ülnek autóba.

 

A mai megbeszélésnek hála sikerült egy Udvarhelyszéki együttműködést megvalósítani, ugyanis a jelenlévők mindannyian támogatták a tervezetet, egyöntetűen érezték ennek fontosságát. Külön öröm számunkra, hogy ezáltal sikerült az RMDSZ-nek elindítania egy jelentős folyamatot, megtettük egy hosszú út első lépését együtt. Ahogy a találkozón is elhangzott: „Ez arra mutat, amerre mindenki akar tartani.” 

 

RMDSZ Udvarhelyszéki Területi Szervezete

 Székelyudvarhely, 2022. július 1.