rmdsz

Békét a honban! Méltó megemlékezés Agyagfalván

  • 2023. 10. 16.

Az Agyagfalvi Székely Nemzetgyűlés 175. évfordulója alkalmából szervezett emlékünnep várakozásainkat felülmúló sikerrel zárult. Sikerült hangsúlyozni az összetartozás és a béke fontosságát, különös tekintettel a mai feszültségekkel teli időkben, illetve éltetni hagyományainkat, és kiemelni azok fontosságát a jövő nemzedéke számára.

Az emlékünnep tizennyolc lovas- és huszár egyesület felvonulásával kezdődött, közben a zenei aláfestést biztosította a Székelykeresztúri Polgári Fúvószenekar 1895, akik indulókat játszottak. A díszőrség felállítása után sor került a székely zászló felvonására, és az ünneplők a székely himnusz eléneklésével, majd az azt követő szoborcsoport megkoszorúzással emlékeztek meg a nagy elődökről.

Ezután következett történelmi egyházaink ökumenikus megemlékezése, majd megosztották ünnepi gondolataikat a meghívottak. Dr. Latorcai János, a Magyar Országgyűlés alelnöke, ünnepi beszédében hangsúlyozta: „Bár ma már, sajnos, porlik a székely és a magyar is, mint a szikla, de a magyarok Istene most is erőt táplál belénk, és ezért kellő hittel bízhatunk és bízunk abban, hogy a Teremtő, a népek harcának közepette is megóvja Erdélyt és megóvja Magyarországot. Isten adja, hogy így legyen!”

Bíró Barna Botond, az Udvarhelyszéki RMDSZ területi elnöke az emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet beszédében: „(…) az emlékezés meghatározza a mi jelenünket, és legalább annyira a jövőt is. Mert elődeinkre emlékezünk akkor, amikor magunkra vesszük népi viseletünket. Elődeinkre emlékszünk akkor, amikor tartjuk szokásainkat, és elődeinkre emlékszünk akkor, amikor énekeljük dalaikat, táncoljuk táncaikat. Ezek az évszázados, időtálló értékek mutatják meg nekünk azt, hogy milyen irányba vegyük a mi életünket, mi a helyes és mi a tartós.”

Az emlékünnepet kulturális előadások színesítették: Molnár Levente, operaénekes, és a Partiumi Keresztény Egyetem I-IV. éves magánének szakos hallgatói elénekelték Erkel Ferenc Bánk Bán című operájából a Hazám, hazám című részletet, illetve Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékából részleteket. Emellett a Gyöngyszem néptánccsoport az Emlékezés a mindennapokban című táncos-verses előadásból adott elő egy részletet, amellyel megemlékeztek Petőfi Sándor munkásságáráról, értékeiről. Ezt az előadást egy udvarhelyszéki népdalcsokor kötötte egybe az emlékmű előtti össztánc produkcióval, amit több száz népviseletben lévő amatőr néptáncos adott elő, tizenegy udvarhelyszéki néptáncegyüttes becsatlakozásával. Ezzel az összetartozást jelképező népdal énekléssel és össztánccal sikerült még inkább jelképezni őseink összefogási szándékát.

Hálásak vagyunk, hogy meghívottjaink elfogadták a meghívást, a huszároknak, a néptáncosoknak, az énekeseknek, Molnár Leventének és tanítványaikat, és minden kedves résztvevőnek, hogy jelenlétükkel emelték az esemény színvonalát, színesítették e magasztos ünnepet. Hálás köszönet továbbá szervezőtársainknak és társszervezőinknek, támogatóinknak!

A jövőbeni találkozás reményében,

 

RMDSZ Udvarhelyszéki Területi Szervezete

Székelyudvarhely, 2023. október 16.