rmdsz

„Békét a honban!” - Eseménydús hétvégét zártunk Agyagfalván

  • 2022. 10. 17.

Az Agyagfalvi Székely Nemzeti Gyűlés 174. évfordulóját kétnapos eseménysorozattal tiszteltük meg. A székely-magyar összetartozás napján a béke és az összetartozás fontossága került a középpontba.

 

„Ez a történelmi esemény számunkra, székelyek számára az egyik legfontosabb, ugyanis ez az egyetlen olyan hagyatékunk, amely nem szomorú hangvétellel kezdődött, hiszen a székely nemzet együttműködéséről szól, arról, hogy a nehéz időkben számíthatunk egymásra.” – mondta Bíró Barna Botond, az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöke. 

Az emlékünnep gazdasági konferenciával kezdődött, majd kerekasztalbeszélgetésekkel folytatódott, amelyek hozzájárultak a mindenkori székely régiók együttgondolkodásának ösztönzéséhez, térségünk fejlődéséhez. Szombaton a Szent Korona dombormű másának ünnepélyes avatójára került sor, amelyet Bögöz község testvértelepülése, a magyarországi Kunszállás község elöljárói hoztak el hozzánk.

A vasárnapi ünnepi műsor keretében Ülkei Zoltán, Bögöz község polgármestere megfogalmazta azt, hogy ma is erőt ad az, hogy itt, az agyagfalvi nemzetgyűlésen a magyar nemzet részeként határozták meg a székelyeket, kiállva a magyar állam mellett. Magyarország csíkszeredai Főkonzulátusának képviseletében Lukács Bence Ákos vezető konzul beszédében rámutatott arra, hogy „Agyagfalva a székely nemzeti önrendelkezés jelképe maradt évszázadokon át, és mindaddig az is lesz, amíg székelyek lakják e földet.” Antal Lóránt szenátor úr szavait idézve: „Agyagfalva a szabadság és saját székely identitásunk megerősítésének szakrális helye.” Az ünnepi műsor keretén belül sor került az agyagfalvi kiáltvány felolvasására és koszorúzásra is, amelynek keretében a résztvevők lerótták tiszteletüket az emlékműnél. Az agyagfalvi gyermekek kulturális műsorral, a nyikómalomfalvi férfikórus pedig dalokkal örvendeztette meg a jelenlévőket.

A „Békét a honban!” emlékünnepen természetesen a közösségépítésről sem feledkeztünk meg: történelmi vetélkedőkkel, lovasbemutatókkal, gyerekfoglalkozásokkal és néptáncprodukciókkal készültünk, hogy a család minden tagja megtalálja a kedvére való elfoglaltságot. Hatalmas érdeklődés volt például Pászka Lehel székelyföldi lovasíjász, világrekorder bemutatója vagy gyerek-csákókészítés és a Legendárium rajzfilm-vetítés iránt.

Köszönjük szépen meghívottjainknak, hogy elfogadták meghívásunkat, a huszároknak és minden kedves résztvevőnek, hogy jelenlétükkel emelték eseményünk színvonalát, színesítették e jeles hétvégét. Hálás köszönet továbbá szervezőtársainknak és társszervezőinknek, támogatóinknak.

Találkozzunk jövőre ugyanitt!