rmdsz

Az év eredményeiről beszélt Bíró Barna Botond

  • 2021. 12. 07.

Bíró Barna Botod Hargita Megye Tanácsának alelnöke, az Udvarhelyszéki szervezet elnöke sajtótájékoztatót tartott, amelyen bemutatta az idei év eredményeit, megvalósításait, valamint a 2022-es évre vonatkozó terveket. A november 25-ei évértéklőn többek között szó volt pályázatokról, turizmusról, illetve gazdasági témákról is.

„Idén a legnagyobb kihívásunk az volt, hogy úgy építsünk közösséget, hogy egy járványhelyzet, és a köré kialakult megszorítások és félelem nehezíti a munkánkat, (...) nehéz év volt, de szerencsére sok olyan megvalósítás van, amelyekről tudunk beszélni.”

A megvalósításokat három fő részre osztva mutatta be Bíró Barna Botond alelnök:

1. Pályázatok, civil szervezetek
2. Turizmus

3. Gazdaság

Pályázatok tekintetében nagy előrelépés, hogy Hargita megyében elsőként le lehet adni a pályázathoz szükséges iratcsomót online formában is. Tehát, megalkottunk egy olyan programot, amely által könnyebbé vált a pályázás folyamata, gördülékenyebbé vált az ügyintézés.

Idén 462 támogatott pályázat született. November 30-ig még várjuk az elszámolásokat. Vannak olyan programok, melyeket veszélyeztet a jelenlegi járványhelyzet, ezekre igyekszünk megoldásokat találni. Az egyháztámogatások két szempontból is kivételt képeznek, egyrészt papíralapú benyújtással zajlott, másrészt, ebben a témában most zárult le a második kiírásunk. Valamint voltak olyan rendezvények, amelyeket nem a pályázati rendszeren keresztül támogattunk, ilyen volt a Siculus Fesztivál, a Míves Emberek Sokadalma, az 1000 székely leány találkozó, de ide sorolandó a sport területén a Székelyudvarhelyi Asztalitenisz Klub európai szereplése és a Hargita Rali is.

A turizmus esetében az idei év ismét a belföldi turisták megcélzásáról szólt, hiszen a külföldi turizmus szinte teljesen leállt. Külön örömöt jelent, hogy olyan vállalkozók is mellénk álltak, 

mint Kurkó Árpád, akinek köszönhetően a Hargita Gyöngye 1 liternél nagyobb kiszerelésű ásványvizeire felkerülhetett a Visit Harghita logó, így lehetővé téve az országos szintű népszerűsítés egy más formáját is. Ez mellett Razvan Pascuval való együttműködés további népszerűsítési lehetőségeket jelentett a megye turisztikai kínálata számára.

A jövő évet a turizmusban a Gasztronómia évének fogjuk dedikálni, kiemelve ezáltal a térségünk kulturális antropológiai környezetének kulináris élményeit. Ezt az elképzelésünket segíti a helyi lakáséttermek kialakításának bátorítása és népszerűsítése, mely által a hagyományos receptek alapján készített, helyi termékekből összeállított családi konyhák adhatnak felejthetetlen élményt.

Gazdasági tekintetben elmondhatjuk, hogy a Hargita Business Center Szakács Pál István menedzser vezetésével, illetve a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynöksége, Péter Sándor aligazgató úr csatlakozásával komoly munkát végzett a vállalkozások segítése érdekében.

A vállalkozóknak való segítségnyújtás prioritás volt ebben az évben is. Idén először vidéken is sikerült vállalkozói fórumokat szervezzük, amin idáig több mint százötven vállalkozó vett részt. Két Európai Uniós pályázatunk, Székelykeresztúr, illetve Balánbánya helyszíneken megépülő vállalkozói inkubátorházak létrehozásáról szóló elképzeléssel már a szerződéskötésre vár, hiszen átment az elbíráló hatóságok szűrőin. Ezekkel a tevékenységeinkkel, plusz a Magyarországi Kereskedelmi és Iparkamarával kötött együttműködési megállapodása a fejlesztési ügynökségünknek arra szolgál, hogy a vállalkozósoknak lehetőségeket tudjunk biztosítani a fejlődésre. Ezért voltunk a főtámogatói az idei Székelyudvarhelyi Őszi Vásár gazdasági kiállításnak is.

A jövővel kapcsolatosan optimistán nyilatkozott az alelnök, mondván, az udvahelyszéki önkormányzatok felkészültek, sok a terv és az előttük álló lehetőségekből Udvarhelyszék hatékonyan fog a közösségi érdek mentén részesülni.

 

Székelyudvarhely, 2021. 11. 25.