rmdsz

A „Békét a honban!” Agyagfalvi Székely Nemzeti Gyűlés Emlékünnepe

  • 2022. 10. 12.

„Békét a honban!” Agyagfalvi Székely Nemzeti Gyűlés emlékünnepére 2022. október 15-16. között kerül sor Agyagfalván. Ma ezzel kapcsolatban sajtótájékoztatót tartott Bíró Barna Botond, Sinka Arnold az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöke, illetve ügyvezető elnöke, továbbá Ülkei Zoltán Bögöz község polgármestere és Kászoni Szilárd agyagfalvi református lelkész. 

 

A Székely Nemzeti Gyűlés 174. évfordulójára szervezett rendezvény célja, hogy együtt emlékezzünk meg a székelység történetében mérföldkőnek számító eseményről, továbbá hogy ennek üzenetét napjainkban is hangsúlyozzuk, értékét továbbvigyük a jövő nemzedéke számára. Az esemény Bögöz Község Polgármesteri Hivatala és az Agyagfalva 1848. Kulturális Alapítvány főszervezésében valósul meg. Társszervezők: RMDSZ, Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Szent László Kistérség Társulás, Agyagfalva Ifjúsági Klub, Székelyföld napok, Székely Gazdaszervezetek Egyesülete és Híd az Égen Egyesület.

„Egy régi vágyunk az, hogy magasabb szintre, színvonalra emeljük ezt az eseményt, a Székely Nemzeti Gyűlés évfordulóját. Ez az egyetlen olyan történelmi hagyatékunk, ami nem szomorú, hiszen a székely nemzet együttműködéséről szól, arról, hogy a nehéz időkben számíthatunk egymásra.” – mondta Bíró Barna Botond az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöke.

A rendezvény színes programkínálattal várja az érdeklődőket. Sinka Arnold ügyvezető elnök úr ismertette a részletes programot, továbbá hangsúlyozta, hogy: „Célunk e hagyományteremtő rendezvényt egész Udvarhelyszékre, majd Székelyföldre kiterjeszteni, amelyen évről évre összegyűlhetünk, megvitathatjuk ügyes-bajos dolgainkat és közelebb kerülhetünk egymáshoz.” 

Ülkei Zoltán polgármester úr kifejezte abbéli háláját, hogy a szervezők, támogatók érzik a rendezvény kiemelt fontosságát. Kászoni Szilárd tiszteletes úrral is egyetértettek abban, hogy „csakis összefogással tudunk megmaradni és közösen kell jövőt terveznünk Székelyföldön.” 

Részletes program:

 

RMDSZ Udvarhelyszéki Területi Szervezete

 Székelyudvarhely, 2022. október 11.