rmdsz

A legjobb befektetés!

  • 2023. 08. 04.

Aláírta Hargita Megye Tanácsa a finanszírozási szerződést az oktatási minisztériummal, aminek köszönhetően nyolcvanhárom oktatási tanintézmény 223 struktúrája újul meg. Osztálytermeket, sporttermeket, szaklaborokat modernizálnak korszerű bútorzattal, digitális és didaktikai eszközökkel. A finanszírozási programot és a pályázati kiírást az RMDSZ kormányzati szerepvállalása idején írta ki az Oktatási Minisztérium, Hargita Megye Tanácsát pedig 52 önkormányzat bízta meg azzal, hogy a nevében állítsa össze és nyújtsa be a pályázatot. A megyei tanács által benyújtott pályázat 98,5 ponttal első helyen végzett a megyében, országosan pedig 58. helyen nyert támogatást, a megye iskoláinak közel kétharmadát felölelve.

 

A pályázatban a vissza nem térítendő támogatás összértéke 100,92 millió lej ÁFÁ-val együtt, melyből udvarhelyszéki oktatási intézmények korszerűsítésére 51,4 millió lej van előirányozva. Ebből az összegből a Hargita megyei tanintézményekben 1249 iskolai és óvodai tantermet fejlesztenek korszerű és modern bútorzattal, didaktikai eszközökkel. 1391 tantermet és 77 informatikai laboratóriumot szerelnek fel digitális eszközökkel, továbbá 68 sportterem felszereléseit vásárolhatják meg, és különböző laborokat (fizika, kémia, matematika, multidiszciplináris stb.), szakkabineteket (iskolai kabinet, pszichopedagógia stb.) alakíthatnak ki. A szerződéskötés után kezdődhet a közbeszerzési procedúra előkészítése, amit Hargita Megye Tanácsa fog lebonyolítani.

 

„Pár éve hoztunk egy stratégiai döntést az RMDSZ-ben Udvarhelyszéken, ami arra vonatkozik, hogy minél több iskolát, napköziotthont és óvodát fogunk megépíteni, felújítani és felszerelni annak érdekében, hogy mind a diákok, mind pedig a tanárok megfelelő körülmények között tanulhassanak, taníthassanak. Az oktatásba és a gyerekeink taníttatásába fektetett energia és pénz a legjobb befektetés, hiszen a jövő nemzedéket készítjük fel az életre. Ezt pedig nem mindegy, hogyan tesszük. Ha megnézzük a térséget, számos oktatási intézményt építettünk, most pedig, a mai kor követelményeinek megfelelően, fel is szereljük azokat. Ezt az elhatározásunkat tükrözi a most kezdődő fejlesztés is. Köszönöm a csapatomnak, hogy keményen dolgoztak annak érdekében, hogy ez a pályázatunk is nyertes legyen, illetve azoknak az önkormányzatoknak a bizalmat, akik társultak hozzánk.” – emelte ki Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, az Udvarhelyszéki Területi Szervezet elnöke.

 

Az elöljáró elmondta, hogy van még egy pályázat, aminek elbírálására várnak, ami elektromos iskolabuszok beszerzéséről szól, több mint 6 millió euró értékben.

 

RMDSZ Udvarhelyszéki Területi Szervezete

Székelyudvarhely, 2023. augusztus 4.