Lehet még regisztrálni a magyarországi választásokra

Március 20-ig még regisztrálhatnak a magyarországi országgyűlési választásokra mindazon magyar állampolgársággal és érvényes lakcímkártyával rendelkező személyek, akik ezt még nem tették meg – tájékozatta a sajtó képvileőit hétfőn Bíró Barna Botond, az udvarhelyszeki RMDSZ megbízott elnöke. 

Az elmúlt időszakban az Eurotrans munkatársai és az RMDSZ udvarhelyszéki területi szervezete a könnyített honosítási eljárással párhuzamosan községről-községre járva segített a regisztrációban mindazoknak, akik magyar állampolgársággal rendelkeznek és igényelték azt, hogy részt tudjanak venni az április 8-ai magyarországi országgyűlési választásokon.

A munka nem áll le, a következő napokban kollégáink kitelepedésekkel, illetve az RMDSZ udvarhelyszéki irodájában várják azokat, akik regisztrálni szeretnének, illetve segítjük a szavazás folyamatában a már regisztrált magyar állampolgárokat is. – magyarázta Bíró

A  napokban az Eurotrans munkatársai a következő településeken segítenek a regisztrációban:

Március 13-án Kissolymoson, 14-én Újszékelyen, 16-án Nagygalambfalván, 19-én Parajdon, 20-án Fenyéden, 21-én Oroszhegyen. Az említett települések polgármesteri hivatalainál 10-14 óra között várják az érdeklődőket.

Az erdélyi magyarok levélben szavazhatnak, melyek március 15. után érkeznek arra a címre, amelyet a regisztrációkor megadtak. A választási boríték tartalmaz egy szavazólapot, egy azonosító nyilatkozatot, egy lezárható borítékot, amelybe a szavazólapot kell beletenni, valamint egy válaszborítékot is.

Arra kérünk mindenkit, hogy ha nem biztosak abban, hogy hogyan is kell kitölteni a borítékban található azonosító nyilatkozatot nyugodtan forduljanak a helyi polgármesterekhez, RMDSZ elnökökhöz, hiszen minden településen lesz egy személy, aki a segítségükre tud lenni. Az azonosító nyilatkozat pontos, helyes kitöltése nélkülözhetetlen a szavazatok érvényességét illetően, hiszen ha hibázunk a szavazatunk is érvénytelenné válik – hívta fel a figyelmet a pontos kitöltés fontosságára Bíró Barna Botond.

Bármilyen ezzel kapcsolatos kérdéssel hívják bizalommal a 0800-444-666 ingyenes telefonszámot.

A szavazólapot tartalmazó, lezárt borítékokat el kell juttatni a csíkszeredai főkonzulátusra. Akik ebben kérik a segítségünket, április 7., déli 12 óráig juttassák el a lezárt borítékot a helyi polgármesterhez,  RMDSZ elnökhöz, vagy tanácsosokhoz.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség megalakulása óta a demokratikus berendezkedést és jogállamiságot próbálja erősíteni, ezért arra biztatunk minden magyar állampolgársággal rendelkező erdélyi embert , hogy éljen a demokrácia biztosította döntési jogával, és vegyen részt a választásokon. A magyarországi választás nemzeti ügy, minket, erdélyi magyarokat is érinti, hiszen nem mindegy, hogy milyen irányba fog alakulni nemzetünk jövője. Csak így tudjuk sikerre vinni Brüsszelben a Minority Safe Pack elnevezésű polgárjogi kezdeményezésünket, ami a Kárpát-medencei magyar közösség, illetve a romániai magyarság jogainak védelmére irányul – fogalmazott Bíró.

A múlt hétig 822 ezer európai állampolgár támogatta aláírásával a Minority Safe Pack kezdeményezést. Udvarhelyszékről szeretnénk még 2500 aláírást gyűjteni, ezért aki még nem támogatta az megteheti az udvarhelyszéki RMDSZ irodájában (Városháza tér, 5. szám), Székelyudvarhely RMDSZ-es tanácsosainál, illetve a vársoban is lesznek erre a célra felállított standjaink, például a március 15-ei ünnepség alatt a központi BRD előtt (Városháta tér 1. szám) munkatársainknál aláírhatnak, illetve regisztrálhatnak is.