Útjára indították az udvarhelyszéki természetjáró kalauzt

Az Erdély Kárpát Egyesület (EKE) udvarhelyszéki osztálya és a Mark House Kiadó közös gondozásában jelent meg idén a Barangolások Udvarhelyszéken – Orbán Balázs nyomában című, fotókkal gazdagon illusztrált turisztikai, földrajzi, néprajzi ismeretterjesztő könyv.

Székelyföld egyik látnivalókban gazdag szegletét, Udvarhelyszék természeti szépségeit, épített örökségét, hagyományait dokumentálja a kiadvány, melyet elsőként Székelyudvarhelyen mutattak be hétfőn délután a szerkesztők: Kovács-Kendi Lehel, Dezső László és Dezső Mátyás.

Az EKE udvarhelyszéki osztályának kezdeményezésére és Hargita Megye Tanácsának támogatásával létrehozott honismereti és természetjáró könyv a maga nemében hiánypótló, hiszen, ahogy Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke fogalmazott: „gyönyörű kiadványaink vannak Gyergyószékről, Al- és Felcsíkról is, de Udvarhelyszék eddig kimaradt a sorból, annak ellenére, hogy az egyik legjelentősebb térsége a megyének. Egy évvel ezelőtt vettük fel Dezső Lászlóval a kapcsolatot, és az elmúlt időszakban azon dolgoztunk, hogy Udvarhelyszékről is egy, a felsoroltakhoz hasonló kiadvány születhessen meg. Öröm és megtiszteltetés ezt a könyvet a kezemben tartani, úgy gondolom, hogy igazi szellemi gyarapodást nyújthat minden olvasójának.” – méltatta a kötetet az alelnök, aki Orbán Balázs szavait idézve mutatott rá Udvarhelyszék fontosságára nem csak Hargita megyében, hanem egész Székelyföldön. „Udvarhelyszék székely anya-széknek neveztetik azért, mert régente a székelyek főkapitánya legtöbbször itten lakott, itt tartattak a székely nemzeti gyülések, s a perek az egész székelyföldről ide fellebeztettek.” Folytatva a gondolatmenetet Bíró hozzátette: „Annak ellenére, hogy a történelem folyamán veszített ugyan szerepéből, de úgy gondolom, hogy Udvarhelyszék ma is sok mindennel büszkélkedhet, sok mindenben az élen járhat Székelyföldön.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A könyv szellemi atyja, Dezső László elmondta, a gondolattal, hogy Udvarhelyszékről is készüljön egy természetjáró kalauz, már rég foglalkoztak, de külső segítség nélkül nem tudták ezt létrehozni. „Szerencsére Bíró Barna Botond alelnök nagyon sokat fáradozott annak érdekében, hogy ez sikerülhessen és a megyei önkormányzat e kötetet, – ahogy az eddigieket is – támogatta.” – tájékoztatott a szerkesztő.

A kiadvány egyik újszerűsége a terjedelmében rejlik, ugyanis az előzőleg eltervezett 112 oldal helyett ez a kötet 168 oldalas, mely a 450 fotó mellett magába foglal egy térképet is Udvarhelyszékről.

„Nagyon sokan segítették ezt a munkát, igazi csapatmunka volt, melyben a fiam is nagy szerepet vállalt. Megkerestem olyan személyeket, akik útba tudtak igazítani, hiteles leírást tudtak nyújtani e térségről.”  – taglalta a terepmunka részleteit Dezső László, aki hozzátette, hogy a kötet minden idelátogató vendégnek, turistának hasznos útmutatóul tud szolgálni.

A kötet szövegezését Kovács-Kendi Lehel, az EKE udvarhelyszéki osztályának elnöke végezte, aki kifejtette, hogy Udvarhelyszék összes, szám szerint 126 települése benne van a könyvben, rövid leírásokkal, de ahogy fogalmazott „a kiadvány igazi hangulatát a képek adják.”

A jelenlévők a bemutatón láthatták azt a rövidfilmet is, melyet az udvarhelyszéki barangolásai során készített Dezső Mátyás, és ami a Barangolások Udvarhelyszéken – Orbán Balázs nyomában című kiadvány tökéletes kísérőjeként szolgál.

A kötet megvásárolható a könyvesboltokban, a Mark Hous Kiadónál, illetve megrendelhető a kiadvány hivatalos facebook oldalán (Barangolások Udvarhelyszéken www.facebook.com/barangolasokudvarhelyszeken/ ), ára 45 lej.