Számok és tapasztalatok az erdélyi és európai nők esélyegyenlőségéről

Laskasirítő és/vagy virágcsokor? – ez a felvetés volt a hétvégi, Székely Nők Konferenciájának egyik alapmotívuma, mely szorosan kapcsolódott a Hagyomány és modernitás címmel szervezett hétvégi eseményhez, ahol az RMDSZ nőszervezeteinek képviselői, illetve női vezetők, közéleti személyiségek vettek részt.

Az RMDSZ Országos Nőszervezete által útjára indított rendezvényt az RMDSZ Udvarhelyszéki Nőszervezete hozta ezúttal tető alá, melyet negyedik alkalommal november 10-11. között Homoródfürdőn tartottak, és melyen több mint 50 székelyföldi nő vett részt. Míg pénteken a hagyományok, alkotóműhelyek kerültek előtérbe, a szombati napon a beszélgetések, esélylatolgatások kaptak teret.

Az Artera Alapítvány kiállításával, a mesteremberek munkájával, illetve példaértékű nők bemutatásával, olyan hangulatot szeretnénk teremteni ezen a találkozón, amely hozzásegít majd ahhoz, hogy a székelyföldi nők megtalálhassák a jó megoldásokat a hagyomány és a modernitás közötti egyensúly megteremtésére, mondta Arros Orsolya, az RMDSZ Udvarhelyszéki Nőszervezetének elnöke a rendezvény kapcsán.

Horváth Anna, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, a Nőszervezet Önkormányzatokért felelős alelnöke, Csép Éva Andrea, parlamenti képviselő, a szövetség Marosszéki Nőszervezetének elnöke, a Nőszervezet szociális és családügyekért felelős alelnöke, valamint Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének ügyvezetője nyitotta meg ezt a napot.

Horváth Anna beszédében a Nőszervezet elmúlt négy évének eredményeit összegezte. Az RMDSZ ügyvezető alelnöke szerint a női képviselet megerősítése mellett a Nőszervezet jelentős megvalósítása az is, hogy programjai által a Szövetség egy emberi, a közösséghez közelebb álló arcát tudta megmutatni.

Csép Éva Andrea Laskasirítő és/vagy virág című előadásában a nagyon sokak által tabuként kezelt nők elleni erőszakról beszélt. A Nőszervezet egy olyan témára épített országos kampányt, amely kapcsán a bántalmazott nők védelmére fordítanak hangsúlyt. A kampány által elkezdtek egyre többen beszélni erről, az ezzel kapcsolatos törvénymódosításhoz román partnerek is kellettek – vázolta a képviselő. Hozzátette, nagyon hamar bebizonyosodott, hogy ez nemcsak a magyar nők problémája, és van esély arra, hogy Romániában törvényesen véget vessünk ennek a jelenségnek.

Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke úgy látja, fontos az esélyegyenlőség, de ugyanilyen fontos a családot összetartó erő, a nő.
Székelyudvarhelyen a törvényszéki orvos jelenleg Csíkszeredából érkezik heti kétszer, azonban ez az év elején még nem így volt, mondta az alelnök. Nehéz volt újratárgyalni a megyei kórház menedzserével, hogy sajnos szükség van Székelyudvarhelyen törvényszéki orvosra, és mindamellett, hogy idén csökkent a nők ellen elkövetett erőszakos cselekedet Udvarhelyszéken, igenis segítség kell a bajba jutottaknak. Most újra van rendelés, mert fontos ez az ügy. Ugyanakkor szeretném, ha a nőszervezet hasonló helyzetekben határozottan tudna kiállni intézményekkel szemben, foglamazott Bíró. Férfiakul gyakran esünk abba a hibába, hogy azt hisszük, betonnal és vassal, vagy egy épülettel, aszfaltozott úttal építünk közösséget. Ha megépítettünk egy aszfalt utat, de az nem köt össze embereket, ha építettünk egy kultúrotthont, de azt nem töltjük meg élettel, akkor tulajdonképpen nem építettünk semmit. A közösségépítésben a nők a legfontosabb partnereink, mondta köszöntőjében Bíró Barna-Botond, aki arról biztosította a Nőszervezetet, hogy lehetőségei szerint a továbbiakban is támogatja a nők tevékenységét, és szeretné, ha egymás partnerei lennének a közösségépítésben. Az Udvarhelyszéki Nőszervezettől azt kérte, az elkövetkező napokban egyeztessenek közelgő programjaikról, hogy lehetőség szerint akár anyagi támogatással is tudjon a megyei önkormányzat ezekhez hozzájárulni.

Van-e esély az esélyegyenlőségre című előadásában Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő elmondta, számos esetben lesújtóak az európai statisztikák, ezért több európai parlamenti jelentésben foglalkoznak a nők helyzetének előmozdításával: munkavállalási esélyeik növelésével, a család és a munka közti egyensúly megteremtésével, a nők és férfiak közti bérszakadék megszüntetésével vagy éppen a családon belüli erőszak felszámolásával.

A továbbiakban udvarhelyszéki cégek női vezetői, Demeter Annamária, a zeteváraljai Cetatea Production ügyvezető igazgatója és Szabó Klára, a székelykeresztúri Elka International ügyvezető igazgatója a Nők a fedélzeten, az üvegplafonon túl elnevezésű panel keretében saját tapasztalataikat osztották meg a hallgatósággal.