A közösségépítés a legfontosabb feladatunk

Számvetést végzett az RMDSZ udvarhelyszéki szervezete idei küldöttgyűlésén –október 27-én több mint száz küldött gyűlt össze Székelyudvarhelyen a Junior étteremben, ahol a szervezet alapszabályának módosításáról szavaztak, ugyanakkor a városi RMDSZ jövője is terítékre került.

Saját magunkban kell támaszt találnunk, mondta köszöntőjében Dr. Verestóy Attila szenátor, annál is inkább, mert a többségi nemzet akadémikusai meggyőző módon áskálódnak a magyarság ellen, és ezt a magyarellenességet csak józan gondolkodással és egységes erővel lehet visszaverni, véli a szenátor. Nem lesz könnyű esztendő 2018, hangsúlyozta, de átgondolva a lépéseinket, tárgyalva azokkal, akikkel lehet, elmondani, hogy mi hogyan gondolkodunk – például azt, hogy március 15-e megünneplése nem a magyarság hadüzenete a románság felé, hanem Európa tavaszának legszebb pillanata – érzek esélyt arra, hogy szót érthetünk a legkényesebb kérdésekben is. Eme stratégia kidolgozása lesz a politikusok feladata.

 

Az egység gondolatának fontosságát emelte ki Bíró Barna Botond (jobboldali kép), a szervezet ügyvezetője is. Vannak eszközök a kezünkben, hiszen az önkormányzati struktúrák keretében tudunk tenni a közösségért, viszont erre is ráerősítve az év elején azt határoztuk, hogy a közösségépítést tekintjük legfontosabb feladatunknak. Így született a kalákaprogramunk, az Udvarhelyszéki Együtt-tesz, de továbbvittük azokat a programokat, melyek eredményesek voltak. Megköszönte a polgármesterek és hivatalnokok segítségét, amit az Európai védelmet jogainknak elnevezésű polgári kezdeményezés és a jövő évi magyarországi választásokra való regisztráció sikeréért nyújtanak.

A jövőt illetően Bíró úgy látja, a fiatalokat kell érdekeltté tenni abban, hogy itthon maradjanak, hazaköltözzenek. Az ingatlan megszerzése a legnagyobb problémájuk, illetve akinek már van háza, lakása, az nehezen hagyja itthon. Ki kell tehát építenünk egy olyan rendszert, mely itthon tartaná, avagy hazahozná a fiatalokat, mondta az ügyvezető. Következő évben lajstromba vesszük mindazokat, akik külföldön vannak, összegezzük a tapasztalataikat, hogy a külföldi munkavállalást, továbbtanulás lehetőségeit feltárjuk azoknak, akik szerencsét próbálnának határon túl. Segítünk abban, hogy tapasztalatot szerezzenek, de megtartjuk a kapcsolatot velük, mert nem akarjuk elveszíteni őket, fogalmazott Bíró Barna Botond.

A teendők megfogalmazásával napirendre került az RMDSZ városi szervezetének sorsa is – Bíró Barna Botond ügyvezető azt a megbízatást kapta Dr. Verestóy Attila elnök részéről (alábbi képen), hogy újjászervezze a városi RMDSZ-t, erre pedig fél éven belül kerüljön sor.

Nagy Zoltán, az elnöki kabinet igazgatója a polgári kezdeményezéssel és a regisztrációval kapcsolatos számokat ismertette, valamint arról is beszélt, mi a teendője a magyarságnak a centenáriumi ünnepség kapcsán. Mint mondta, meg kell mutatnunk, hogy vagyunk, nem száz, hanem ezer éve.

A küldöttgyűlésen szavaztak az udvarhelyszéki RMDSZ alapszabályzatának módosításáról: tagok kizárása etikai vétség esetén, az Udvarhelyszéken működő RMDSZ szervezetek választmányi tagjainak sorában minden harmadik küldött nő legyen az ifjúsági, illetve a nőszervezet részéről, jelölési feltételekhez szükséges aláírásgyűjtés szigorítása, stb.

Bemutatkozott a küldöttgyűlésen az a Romániai Magyar Jogvédő Egyesület, mely a magyar közösséggel szembeni jogtiprásra kíván megfelelő választ adni. Szilágyi István, az egyesület elnöke kérte a polgármestereket, ne tűrjék el a visszaélést, és vegyék fel a jogvédőszolgálattal a kapcsolatot, támogassák a kezdeményezést.