Támogasd te is az új kosárpályát!

Kosárlabdázni szerettek volna az otthonuk közelében – az idei év diákpolgármesterének és csapatának ez volt az álma, vagyis hogy valaki felkarolja a kosárladbapálya ötletét, és áldozzon is rá. Ezektől a fiataloktól, diákoktól érkező igényekre válaszolva döntötte el az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének Együtt-tesz csapata, hogy teljes erőbedobással futni fog egy kosárlabdapályáért a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány Fuss neki! programjában. Az előkészületek közben végül rá kellett jönnünk, hogy az álmok nincsenek teljesen összhangban a valósággal.  

Nem először csatlakozik a szervezet, egyáltalán a csaptunk a Fuss neki! programhoz, volt év, amikor mi gyűjtöttük a legtöbb adományt, részletezte Bíró Barna Botond, az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének ügyvezetője a mai, szeptember 21-ei sajtótájékoztatón. A közösség érezte akkor, hogy sok múlik rajta, mondta az alelnök, ugyanis a Zrínyi Ilona matematikaverseny sorsa függött az akciótól, hasonlóképpen a székelymuzsnai iskola tatarozását, a nagygalambfalvi sátortábort, vagy a máréfalvi takarítást is a közösség akarata és hozzáállása segítette. Mind olyan kezdeményezések voltak, melyekhez az Udvarhelyszéki Együtt-tesz örömmel és önként csatlakozott vállalva azt, hogy emberi és anyagi segítséget nyújt.  Zömmel Bethlen-negyedi diákokból állt össze kezdetben a csapat – nem véletlenül, hiszen itt összpontosul nagyszámú diáksereg –, mely futni szeretett volna a kosárpályáért, csakhogy az iskola, mely helyet adott volna a pályának, utolsó pillanatban – a diákok szomorúságára – visszamondta a partnerséget, fogalmazott Bíró.

Farkaslaka önkormányzata jelentkezett, hiszen régi tervük valósulna meg egy korszerű kosárlabda pálya létrejöttével. Ennek érdekében Kovács Lehel polgármester vállalta, hogy mindent és mindenkit megmozgatnak.

A Fuss neki! programban tehát egy farkaslaki, profi, versenyekre is alkalmas streetball pályáért fut az Udvarhelyszéki Együtt-tesz csapata sorainkban olyan neves sportemberekkel, mint Jakab Zoltán futsaledző, korábban a román teremlabdarúgó válogatott szövetségi kapitánya, Orbán Csilla egykori A-osztályos kézilabdás, a farkaslaki iskola aligazgatója, Jakab Árpád és Márton Barna országos birkózó bajnokok, farkaslaki sportolók, Bálint Attila, nemzetközi labdarúgó-játékvezető, valamint Bendek Árpád Csaba tanácsos, korábban kosárlabdázó, Tamás Réka, a MIÉRT volt irodavezetője, jelenleg az EuroTop Consulting Kft. munkatársa, Ambrus Zsombor, a MIÉRT külügyekért felelős alelnöke és Bíró Barna Botond ügyvezető, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

 

Részt vett a sajtótájékoztatón Jakab Zoltán és Orbán Csilla is (fenti kép). Az aligazgatónő, aki egyébként testnevelést tanít az iskolában, elmondta, nem elég a heti két sportóra a diákoknak. Örömmel jelentkezett futónak, mert bízik abban, hogy a kosárpálya ösztönzőleg fog hatni a fiatalokra. Jakab Zoltán edző is elsőre igent mondott a megkeresésünkre, szívesen vállalja a futást. Gyerekkorom egyik meghatározó élménye volt, hogy miután egy tanár házaspár költözött a faluba, oda jártam focizni a tanár úrhoz minden délután, és neki köszönhetően indult el a pályafutásom, mesélte Jakab. A gyerekeimnek kialakítottunk egy focipályát odahaza, ide járnak csapatostul a diáktársak focizni. Öröm nézni, ahogy küzdenek, ezt-azt megbeszélnek, ahogy csapatként működnek. Ezért hiszem, hogy senki nem tud élsportoló lenni addig, míg nem kerül kapcsolatba a sporttal. Lehetőséget teremthetünk a kosárpályával a gyerekek számára, akiket lehet, hogy pontosan ez fog elindítani a pályájukon, tehát én merek álmodozni is, mondta Jakab Zoltán.

Nagy örömünkre szolgál, hogy Márton Simon, a női biatlon-válogatott vezetőedzője (Tófalvi Éva sílövő edzője) és Magyari Szilárd csatár, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia diákja támogatásukról biztosították a csapatunkat, azaz a szervezetet. A farkaslaki származású Márton Simon minden tőle telhetőt megtesz, hogy az általa is hasznosnak tartott projektnek sikere legyen, mint mondta az ügy népszerűsítésében és az adománygyűjtésben egyaránt szerepet vállal. A projekt széles körű megismertetésében támogat Magyari Szilárd labdarúgó, aki ugyan nem tud itt lenni az esemény napján, viszont úgy érzi, fontos, hogy minél több fiatal sportolhasson: fogjunk össze, támogasd te is az új kosárlabdapályát! – üzeni a csatár.

Végezetül Bíró Barna Botond kihangsúlyozta, felkaroltuk a kosárlabdapálya ötletét, hiszen a mai fiatalok nagy része a számítógép előtt tölti szabadidejét, célunk tehát az, hogy lehetőséget adjunk a fiataloknak a szabadidős csapatsportra, mert túl azon, hogy egészséges, nevelő hatással is lehet rájuk. Megtanulnak csapatban működni, nyerni és veszíteni is, ha kell.