Bizniszvitamin – közbeszerzések a terítéken

Nagy szerepük lehet az önkormányzatoknak abban, hogy segítenek a kisebb vállalkozásoknak a közbeszerzésekre megfelelő dokumentációt összeállítani, sok múlik ezen, hangsúlyozta Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke a mai Bizniszvitamin első előadásán. Bizniszvitamin – az egészséges üzletért címmel ma, azaz szeptember 13-án a Hargita Business Centerben, vagyis a székelyudvarhelyi inkubátorházban egy hét alkalmas előadássorozat indult, melynek célja az udvarhelyszéki vállalkozói szféra szakmai tudásának fejlesztése.

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság engedélyével és partnerségében, illetve a Communitas Alapítvány támogatásával létrejött rendezvénysorozat első előadásán az UKKSZ részéről Györgyei Szabó Magdolna, a székelyudvarhelyi önkormányzattól Jakab Attila városmenedzser, a Hargita megyei tanács részéről Bíró Barna Botond alelnök, valamint udvarhelyi cégek képviselői közt zajlott beszélgetés a közbeszerzések folyamatáról.

Szakács Paál István, az inkubátorház vezetője elmondta, többet akarnak az egyoldalú, száraz szakmai előadásnál, ezért van az előadásoknak gasztró része a Harmónia cukrászdának köszönhetően – vitamindús reggeli és a napindító kávé –, és van szakmai része, ami tulajdonképpen a témákban kompetens meghívottakkal folytatott beszélgetés.

Az igazgatótól értesültünk arról, hogy olyan platformot hoznak létre a vállalkozók számára, melyből naprakészen értesülnek hírlevélen keresztül az üzleti lehetőségekről.

Mivel forró téma, ezért a közbeszerzések voltak ma terítéken, a Maradjon itthon a pénzünk – hogyan értesüljenek az inkubátorház lakói a közbeszerzésekről? címet viselő előadáson elsőként Bíró Barna Botond köszöntötte az inkubátorház cégeinek, illetve más udvarhelyi cégek képviselőit. Örömét fejezte ki aziránt, hogy a ház működik, és létjogosultságát bizonyítja a közel teljes kihasználtság. Amit a közbeszerzések kapcsán fontosnak tartott kiemelni, hogy amennyiben valamely cég közpénzre szeretne pályázni, a dokumentációt az előírásoknak megfelelően kell összeállítani, és mindenekelőtt regisztrálni kell az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben (SEAP). A megyei tanácsnak van erre felülete, és ha ide bejelentkezik az érdekelt, akkor hírlevélben az aktuális közbeszerzésre meghírdetett megyei munkákról értesülhet (achizitiipublice.judetulharghita.ro). Az IT szektorban a megyei tanács nem, az alintézményeik viszont inkább érdekeltek, ezekről ugyanitt értesülhet a vállalkozó. Az eddigi tapasztalat az, hogy a munkálatok zömét a nagy cégek elviszik, és a munkálatokon belül a kisebb mozzanatokra alvállalkozókat  vonnak be, illetve sok az óvás, ami hátráltatja a munka menetét. A helyieket szeretnék természetesen előnyben részesíteni, mondta az alelnök, nyilván törvénybe ütköző a kivételezés, ellenben igyekeznek a munkákat apró részekre bontani, és így hirdetni meg, hogy a helyi, kisebb cégek is labdába rúghassanak. Kihangsúlyozta, az önkormányzatok sokat tudnának tenni azért, hogy a helyi cégek segítséget kapjanak. A megyei tanács érdekelt abban, hogy üzleti kapcsolatok létesítésében közreműködjön az itthoni cégek és a testvérvárosok, kereskedelmi kamara között. Bíró biztosította a jelenlévőket, hogy segítenek az őket megkereső cégeknek.

A városmenedzsertől megtudtuk, az udvarhely.ro oldal gazdaság és közbeszerzések menüpontja alatt a városi közbeszerzéseket teszik elérhetővé, ez ugyan még friss, reméli, hogy hasznára lesz a helyi vállalkozóknak. Szükség lenne egy közbeszerzés-figyelő platformra, ami az udvarhelyszéki lehetőségekről tájékoztat,  mondta Jakab Attila. A polgármesteri hivatal érdeke az, hogy a helyi cégeket részesítse előnyben, ezt viszont csak abban a formában teheti meg, hogy minél több csatornán keresztül terjeszti a közbeszerzésre meghírdetett munkáit. A smart city elnevezésű projektek lendületbe jöttek ma Romániában, a városvezetés nyitott lenne az ilyen megoldásokra, azon túl, hogy az alapinfrastruktúrát fejleszteni kell, miközben energiatakarékos, okos infrastrukturális újításokat is véghez kellene vinni, részletezte Jakab. Az ilyen típusú fejlesztések nyertesei a helyi, IT-profilú cégek lehetnének.

A vállakozók közt könnyen jönnek létre a kapcsolatok az UKKSZ köreiben, mondta Györgyei Szabó Magdolna ügyvezető, náluk van szerepe a pozitív diszkriminációnak, ugyanis a kérdés általában az, ki tudja helyileg a munkát elvégezni. Azt javasolta a megjelenő cégek képviselőinek, küldjenek rövid bemutatkozót a vállalkozásukról, ezt ők továbbítják a tagjaiknak, így értesülnek ők is arról, hogy környezetükben más cégek mivel foglalkoznak. Egy találkozót javasolt az ügyvezető, ahol az UKKSZ-tagok és a HBC cégeinek képviselői tapasztalatot cserélhetnek.

A HBC-ben az előadássorozat második felvonása két hét múlva várható.