Éljenek jogaikkal az erdélyi magyarok

Szeptember elején hozzáfognak a Felsőboldogfalva-Árvátfalva közti beszakadt út rendbetételéhez, a munkálatok elvégzésére a Hargita Megye Tanácsa által kiírt közbeszerzési eljárást egy régeni cég nyerte – tájékoztatott Bíró Barna Botond, a Hargita megyei önkormányzat alelnöke, aki mindemellett az RMDSZ és az Eurotrans Alapítvány közös tájékoztató kampányáról, a 2018-as magyarországi országgyűlési választásokkal kapcsolatos szavazásról is beszélt.

Sok bürokratikus huzavona után végre a tervezés fázisához érkezett a 131-es út leszakadt részének, a Felsőboldogfalvát Árvátfalvával összekötő szakasz javítási üteme. Az említett részen tizenkét méteres betonoszlopok fogják az alapot adni, a száz méter hosszon történő javítás akkora beruházás, mintha egykilométeres utat kellene aszfaltozni, a beavatkozás összege meghaladja a 800 ezer lejt, mondta az alelnök. Jelen helyzetben nehéz gyorsan és hatékonyan beavatkozni, a megyében több helyen hasonló problémákkal küzdenek az autósok, egy sávon halad a forgalom, ráadásul veszélyezteti a biztonságos közlekedést – egy törvénytervezetre lenne szükség, mely lehetőséget adna az ilyen problémák időben való orvoslására, magyarázta Bíró Barna Botond. A tervek szerint a felsőboldogfalvi útjavítást szeptemberben be is fejezi a kivitelező.

2018-ban országgyűlési választások lesznek Magyarországon, ennek eredménye az erdélyi magyarok számára is meghatározó lesz, éppen ezért mindazok, akik magyar állampolgársággal rendelkeznek, élhetnek jogaikkal, fogalmazott Bíró. Az Eurotrans Alapítvánnyal közösen vállalt tájékoztató kampány célja az, hogy az ingyenes magyar állampolgársági ügyintézés mellett a szavazáshoz szükséges regisztrációban segítse az erdélyi magyarokat. Az RMDSZ arra biztat mindenkit, fogalmazott az alelnök, hogy nyilvánítson véleményt a választásokon, éljen szavazati jogával. Jövő héten indul a kampány, a szövetség udvarhelyszéki szervezete, illetve az alapítvány helyi munkatársai jövő héten, augusztus 16-án 10 órától Parajd Polgármesteri Hivatalának gyűléstermébe várják mindazokat, akiknek honosítási ügyintézésre van szükségük, illetve akik a regisztrációval kapcsolatban kérnek útmutatást. A kampány jövő év márciusáig tart, és minden kitelepedésnél a munkatársak honosítással és regisztrációval egyaránt foglalkoznak.