Népszerű a székelyudvarhelyi inkubátorház

Nem hirdették magukat, és valószínű, nem is lesz erre szükség, hiszen a földszinti és első emeleti irodák a helyszíni, nyilvános látogatások nyomán és a sajtóhíreknek is köszönhetően mind elkeltek a székelyudvarhelyi inkubátorházban – másképpen Hargita Business Centerben –, tudtuk meg Szakács-Paál Istvántól, a ház ügyvezető igazgatójától. Beköltözési szándékkal még lehet jelentkezni, azonban bizonyos feltételeknek meg kell felelniük a vállalkozásoknak. A hivatalos megnyitó novemberben lesz.

A földszint és az első emelet teljesen benépesedett, ez összesen 30 darab irodahelyiséget és 25 vállalkozást jelent, mondta az ügyvezető. A földszinten működik egy úgynevezett working, vagyis közösségi iroda, ami, ha úgy hozza az igény, kiadóvá válik. Ez családi és egyéni vállakozóknak lehet megfelelő asztalbérlési lehetőséggel, ide 8-10 cég fészkelhetné be magát, avagy egy nagyobb vállakozó.  A második emeleten összesen 6 kiadó iroda maradt még, különböző méretűek, 2 illetve 8 személynek való helyiségek. A legfelső emeleten 18 iroda van, ezek is kiadók, visszont a konyhát ezután alakítják ki, és az is elképzelhető, hogy ez itt kap helyet. Úgy tervezik, tájékoztatott Szakács-Paál, hogy 2-3 irodát függőben hagynak, emellett várják még a Start up-vállalkozások eredményes pályázóit, ugyanis közülük is kikerülhet még olyan, aki beköltözne az Inkubátorházba.

Az irodák díjszabásai két kategória szerint alakulnak (az árképzésnél szempont az irodák elhelyezkedése): 3,90 euró, valamint 4,50 euró/négyzetméter. Vagyis a 3,90 euróval, valamint a legkisebb iroda méretével (8 négyzetméter) számolva egyhavi költség 32 euró.

Tudni kell, hogy minden iroda bútorozott, az asztalokra 1000 eurós, ASUS márkájú, All-in-One típusú számítógépek kerültek, az irodák pedig nyomtatóval, vezetékes telefonnal és faxszal felszereltek. A közös termeket: a konferencia-, tárgyalótermeket bérmentesen használhatják az inkubátorház lakói, ugyanakkor a takarítás, a portaszolgálat, a professzionális őrzés-védés szintén biztosított.

Beköltözési feltételekről, illetve az ehhez szükséges iratokról a HBC honlapján szerezhetnek információt az érdeklődők (http://hbcenter.ro/inkubalasi-feltetelek/), illetve az inkubátorházban segítenek összeállítani a jelentkezéshez szükséges iratcsomót is.

November 3 – 5. között nagyszabású rendezvénysorozattal nyitják meg hivatalosan a székelyudvarhelyi vállalkozói inkubátorházat, ennek során előadásokon, ötletversenyen is részt vehetnek a vállalkozó szelleműek.

Székelyudvarhely önkormányzata és Hargita Megye Tanácsa az elkövetkező öt évben azonos összeggel támogatja a ház működését, melyhez Oroszhegy önkormányzata is jelentősen hozzájárul.