Előadás számvevőszéki ellenőrzésekről, jogokról és lehetőségekről

 

Egy számvevőszéki ellenőrzéstől mindenki fél, főmumusa ez a gazdasági tevékenységet is folytató intézményeknek, szervezeteknek. Tény, hogy a velük szembeni félelem és előítélet nem újkeletű, persze nem árt, ha felkészülten, jogaiknak és lehetőségeiknek tudatában vannak mindazok, akik közpénzekkel gazdáskodnak, hallhatták a résztvevők a június 30-ai ÖnKép elnevezésű önkormányzati képzés során.

 

Az RMDSZ Udvarhelyszéki Szervezete és az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács közös eseményén, mely a Junior Étteremben zajlott, tucatjával kaptak hasznos tanácsot az érdeklődők, polgármesterek és hivatalnokok Dézsi Attila számvevőszéki tanácsostól.

Negyedik éve már, hogy az ÖnKép elnevezésű előadássorozaton olyan témák kerülnek terítékre, melyet polgármesterek, önkormányzati képviselők, önkormányzati, szervezeti működés, köztisztviselői tevékenység iránt érdeklődő civilek, fiatalok hasznosíthatnak. Azzal a céllal indult a sorozat, hogy majd az előadások résztvevői könnyebben kiigazodjanak a közigazgatás útvesztőiben. A mai előadás egy olyan kezdet, mondta Bíró Barna Botond, Hargita Megye tanácsának alelnöke, az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének ügyvezetője, ami további együttműködést jelenthet számunkra, önkormányzatok számára, szükség esetén pedig működő kommunikációt eredményezhet ez a szakmai kapcsolat. Bízom benne, tette hozzá az alelnök, hogy akik eljöttek, hasznos információkkal távoznak, és hogy ezek megkönnyítik a munkájukat a későbbiekben.

Dézsi Attila Zsil-völgyéből, Lupényból származik, a Számvevőszék  Országos Plénumánk tagja. Románia Számvevőszéke – A számvevőszék működése és intézkedései című előadását gyakori kérdések  szabdalták fel, mindazonáltal kiderült, hogy a romániai Európa egyik legrégebbi számvevőszéke, noha az idők során többszöri módosításon esett át, hatáskörei módosultak. Ez az alkotmányos intézmény éves jelentést tesz a kormány asztalára, illetve sajtó elé terjeszti ezt, mivel kötelessége ezt megtenni. Számos eset hangzott el az előadáson, a törvények értelmezésében is segítségére volt a polgármestereknek a jogász végzettségű szakember. Hogy kinek a háza táján éppen mi történik, arról a sajtóból értesülnek, illetve sokszoros beadványokból, fogalmazott Dézsi. Érdemes tudni, hogy a beadványok alapján ellenőrzést végezni kötelességük. Természetesen a számvevőszéki ellenőröknek is be kell tartaniuk a szabályokat, azaz az etikai normáknak meg kell felelniük, és amennyiben úgy ítéli meg az ellenőrzött fél, hogy ez nem teljesült, a számvevőszék központi szervezeténél, Bukarestben jelezni kell, továbbá bármilyen intézkedéssel szembeni ellenérzésről írásban szükséges jelentést tenni, melyet kötelessége figyelembe vennie a számvevőszéknek. Ugyanez vonatkozik a megállapított problémákra is, vagyis ha ezek törvénnyel nem alátámasztottak, ha úgy ítélik meg, hogy nem reális, írásban kell a számvevőszékhez fordulni.

Végezetül nem árt tudni, tájékoztatott Dézsi Attila, hogy három típusú számvevőszéki ellenőrzésre számíthatnak az intézmények, gazdasági egységek stb.: szabályszerűségi ellenőrzés (egységek és szervezetek működésére, pénzügyi elszámolásokra irányul), pénzügyi audit (ellenőrzi a pénzügyi kimutatások teljességét, illetve hogy megfelelnek-e ezek az előírásoknak), teljesítmény-ellenőrzés (független értékelés az egység, intézmény hatékonyságáról, melynek során ajánlásokat is megfogalmaznak a szakemberek a jövőbeni tevékenységre vonatkozóan). Fokozatosan utóbbira igyekeznek a hangsúlyt fektetni, ugyanis ez könnyítené a döntéshozók munkáját.