Lezárult a gazdafórum-karaván

Négy éve minden márciusban útjára indul az udvarhelyszéki falvakban a gazdafórum-karaván névre keresztelt, tájékoztató előadássorozat – az RMDSZ helyi szervezetének, valamint a Hargita megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségnek közös szervezésében zajlik, két éve azonban csatlakozott a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének udvarhelyszéki tagszervezet is. A tapasztalatok folyamatosan arról győzik meg a szervezőket, hogy mindig van és lesz igény a fórumokra, hiszen folyton történnek változások a pályáztatásban, ráadásul egyre bürokratikusabb a rendszer.

A gazdafórum célja, hogy minél többen igényeljék a támogatást földterületeik, állataik után, egyféle segítségadás, hiszen évről-évre nehezebb, átláthatatlanabb a pályázási rendszer. Gazdaegyesülettel egyeztettünk, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) munkatársainak útmutatásai alapján összegeztük az idénre vonatkozó változásokat, és ennek köszönhetően évente tájékoztató füzetet is kiadunk, hogy a gazdák feladatát megkönnyítsük, mondta Bíró Barna Botond, a szövetség udvarhelyszéki szervezetének ügyvezetője, a megyei tanács alelnöke.

A gazdafórumok sikere abban mérhető leginkább, véli Haschi András, az ügynökség vezetője, hogy évről-évre nagyobb tudással rendelkeznek az igénylés benyújtásának pillanatában a gazdák, holott a pályázás nem lett egyszerűbb.

Március óta Zetelaka, Maréfalva, Kápolnásfalu, Oklánd, Homoródalmás, Etéd, Farkaslaka, Szentábrahám, Varság került sorra, végül Udvarhelyszék további települései, Homoródszentmárton, Fenyéd, Szentegyháza, Székelyderzs, Kányád zárta a gazdafórumok sorát. Felhívják a szervezők a gazdák figyelmét, hogy időben nyújtsák be támogatási igénylésüket, a határidő május 15-e.