Rendhagyó tanácskozás Zetelakán

Megoldásra váró problémákkal fordult a Zetelaka-Libán Magánerdészet a Hargita megyei szenátorokhoz, képviselőkhöz, a megye vezetőségéhez azon a zetelaki rendhagyó tanácskozáson, melyet pénteken, március 31-én tartottak a községközpont művelődési házában.

Önkormányzatok képviselői, erdészetek és közbirtokosságok vezetői, Dr. Verestóy Attila és Tánczos Barna szenátorok, Benedek Zakariás képviselő, Bíró Barna Botond megyei alelnök vettek részt a rendhagyó konferenciának hirdetett tanácskozáson, melyet az Udvarhelyszéki RMDSZ-szel közösen a Zetelaka-Libán Magánerdészet szervezett. A tanácskozás célja az volt, hogy a sürgető kérdésekre, problémákra megoldásokat találjanak és közösen alakítsák ki álláspontjukat az erdészeteket, erdőgazdálkodásokat érintő törvények módosításában.

Középen: Tánczos Barna, Dr. Verestóy Attila szenátorok és Benedek Zakariás képviselő a tanácskozáson

András Róbert, a Zetelaka-Libán Magánerdészet ügyvezetője házigazdaként köszöntötte Dr. Verestóy Attila szenátort, aki mindjárt az elején arra hívta fel a figyelmet, hogy minden, ami birtokunkban van, azért felelősség is jár. Szükség van arra, hogy lehetőségeinket előnyünkre fordítsuk, nem mellékesen úgy kell eredményesnek lennünk, hogy ebben az országban semmi sem végleges, semmi sem biztos, jegyezte meg keserűen, majd hozzátette: a mi feladatunk megvédeni a javainkat, és azért van szükség ezekre a beszélgetésekre, hogy lássuk, hol kell igazítanunk. A jelen lévő Tánczos Barna szenátor az erdőgazdálkodás terén, Benedek Zakariás udvarhelyszéki képviselő a gazdaság terén próbálnak legjobb tudásuk szerint mindent megtenni a közösség érdekében, mondta Dr. Verestóy Attila. Évről-évre születnek olyan tervezetek, törvények, amiket vissza kell utasítani, vagy meg kell védeni, nagyon jó és hasznos, vette át a szót Tánczos Barna szenátor, hogy az erdőgazdálkodások részéről jönnek jelzések, amikbe lehet kapaszkodni, és amiket orvosolni kell. Nem igazán erre az együttműködésre számítottunk, amikor azt aláírtuk, a törvényeket sem mi fogalmazzuk, ezért nem mindig alakulnak úgy a törvényszövegek, ahogyan szeretnénk. Azonban, folytatta Tánczos, a tanácskozásunk azért fontos, hogy képviselni tudjuk azt, amit itt megfogalmaznak, hogy parlamenti vitákban, a szakbizottságokban sikeresen képviselni tudjuk. Ehhez a gondolathoz csatlakozott Benedek Zakariás is mondván, a törvények módosítására szükség van önökre, szükség van a helyi szakemberek meglátásaira.

Tamás László, a Nagy-Küküllő Közbirtokossági Unió elnöke a tulajdon és vagyonviszonyok, illetve közbirtokosságok mai helyzetéről szólva úgy summázott, ha nem sikerül 2020-ig szabályozni, nagyon sokba fog kerülni mindannyiunknak, vagyis rendet kell teremteni, mondta. Csakhogy ez a rendteremtés sok esetben külső és belső akadályokba is ütközik. A törvény megadja az irányt, hogy milyen legyen a gyakorlat, viszont a törvényt a gyakorlatnak kellene megelőzni, vélekedett Dr. Verestóy Attila szenátor. Egységes közbirtokossági életvitelre lenne szükség, amit szabályok szavatolnak, ezt pedig olyanoknak kell előkészíteniük, akik tényleg szakemberek, tette hozzá.

Hasznosnak bizonyult nemcsak közbirtokosságoknak, hanem erdészeteknek is a pályázati információkról adott tájékoztató, melyet az EuroTop Consulting pályázatíró cég munkatársától, Parajdi Borbálától hallhattak a jelenlévők.

Erdészetek, erdőgazdálkodások részéről ismertetett törvénypasszusok és módosító javaslataik részletezésével folytatódott a tanácskozás. Az erdészeti alaptörvény bizonyos pontjaihoz módosító javaslatokat állított össze a Zetelaka-Libán Magánerdészet – a 2010/171-es, illetve ennek 2011/71-es módosítása, valamint a 2016/51-es sürgősségi kormányrendelethez kapcsolódóan. Az erdészeti szabálysértések megállapítására és büntetésére vonatkozó aggályaikat foglalták össze, kifogásolják a kitermelendő mennyiségek, a mennyiség túllépése esetén alkalmazott büntetések, valamint a kártérítésekkel kapcsolatos előírásokat, ugyanakkor a kitermelések ütemtervét is módosítanák, továbbá az erdészeti szerződések érvényességéről, a támogatási összegek kiszámításának problémájáról is tájékoztatták a szenátorokat, illetve átadták az összeállított javaslataikat.

A tanácskozás a tulajdonosok, résztvevők kérdéseivel, észrevételek megbeszélésével zárult – birtoklevelek hiánya, a Natura 2000-es területek gondnokságával kapcsolatos problémák, peres ügyek és ezek orvoslása került terítékre.