Felelősök helyett megoldásokat keresünk

A Korondra tervezett hulladékátrakó és tömörítő állomás kapcsán tartottak sajtótájékoztatót 2017. január 11-én délután Bíró Barna Botond és Barti Tihamér, a Hargita Megyei Önkormányzat alelnökei, az udvarhelyszéki RMDSZ-es megyei tanácsosok, Katona Mihály, Korond polgármestere, valamint a község alpolgármestere és RMDSZ-es tanácsosai.

„Nem felelősöket, megoldásokat keresünk” – szögezte le rögtön a tájékoztató elején Bíró Barna Botond. A megyei tanács alelnöke hangsúlyozta: minél hamarabb kiutat kell találni a jelenlegi áldatlan helyzetből, hiszen a pereskedés nem célravezető.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy a korondi hulladékátrakó és tömörítő állomás kapcsán két per is folyamatban van: Séra Zoltán korondi lakos bíróságon támadta meg a lerakó építkezési engedélyét, miután nehezményezte, hogy háza közelében jönne létre az Európai Uniós pénzekből finanszírozott beruházás. Erre reagálva a megyei tanács nevében Borboly Csaba megyeelnök – törvénytelenségre hivatkozva – Séra Zoltán családi házának lebontását kérte a bíróságon.

„Mi nem bontani szeretnénk, hanem építeni. Nem azért dolgozunk, hogy otthonokat romboljunk le. Arra szerződtünk, hogy a megyét, a megye lakosainak érdekeit szolgáljuk” – emelte ki Bíró Barna Botond. Az Udvarhelyszéki RMDSZ ügyvezető elnöke azt kérte a megyei tanács elnökétől, Borboly Csabától, hogy azonnal álljon el Séra Zoltán magánházának lebontásától.

Az Európai Uniós projekt kapcsán Bíró megjegyezte: nem csak egyszerűen arról van szó, hogy uniós pénzeket hoznak megyénkbe, hanem a környezetvédelem terén is egy magasabb szintre léphet térségünk.

Bíró Barna Botond a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy közösen a korondi polgármesterrel és önkormányzattal egy új helyszínt találtak a hulladékátrakó és tömörítő állomásnak, amely remélhetőleg mindenki számára megfelelő, hosszú távú megoldást jelent majd.