A szavazat mindennél erősebb

„Ha mi bizonyítani tudjuk szavazatunkkal, hogy az erdélyi magyarság túlnyomó többségében velünk van, akkor érveink kikezdhetetlenek, akkor a románoknak tárgyalniuk kell velünk”mondta Dr. Verestóy Attila szenátor tegnap az oroszhegyi falufórumon. Székelyudvarhely mellett Oroszhegyen és Lövétén jártak tegnap, ma pedig Malomfalván és Farkaslakán tartózkodnak a Szövetség udvarhelyszéki jelöltjei, illetve pénteken Énlakára látogatnak a kampánykörút záró fóruma alkalmán.

Dr. Verestóy Attila szenátor részletesen kifejtette: két-három nacionalista párt ott áll, ahol a part szakad, csakhogy sajnos mi is ott állunk. Ők arra biztatják román társaikat, hogy menjenek minél többen szavazni, hogy mi ne jussunk be, miközben nekünk sem mindegy, hogy a sor végén vagyunk-e, és előttünk mindazok, akik beleszólhatnak az ország dolgaiba, és helyettünk döntenek. Megtehetjük most azt, amit 1990-től 2000-ig sikerült, hogy úgy tudjuk felrázni a magyarságot, mint akkor, amikor nagyobb arányban mentünk el szavazni, mint a románok. Lehetősége van most a magyaroknak arra, hogy elérje a régi számokat, és ha ezt meg tudjuk tenni, akkor többek közt kiszoríthatunk néhány olyan nacionalista pártot, melyeknek a hírhedt Dan Tănase az ideológusa, vagy semlegesíthetjük Bogdan Diaconu jelöltet, aki több tucat olyan tervezetet nyújtott be ellenünk, mint például a magyar nyelv használatának megszüntetése az adminisztrációban, a magyar feliratok és szimbólumaink tiltására vonatkozót, magyarázta a szenátor. Azért, hogy a nacionalistákat leseperjük a színről, jobban kell szerepeljünk a választásokon, különben ők kerülnek elénk. Más lesz a helyzetünk a jövőben, ha jobb eredményt érünk el, ott leszünk az első vonalban, mert nem mindegy, hogy egy-egy bizottságból hiányzunk, vagy benne vagyunk. A szenátor figyelmeztetett: ha most nem sikerül döntő többségben szavaznunk, én nem látom annak lehetőségét, hogy 2020-ig előre haladnánk, mert nem lesz, aki megvalósítsa a céljainkat. Az emberekben nem minden esetben tudatosul ez a veszély, folytatta, és nem tudunk minden házba bemenni, hogy elmondjuk, hogy szavazni muszáj saját érdekükben. A körút során, faluról falura járva elmondtuk, a vállalatoknál az alkalmazottakkal beszélgetve hangsúlyoztuk, hogy nem elég, ha csak ők élnek szavazati jogukkal, el kell mondaniuk az ismerőseiknek, rokonaiknak is, hogy mennyire fontos most a magyar listára szavazni, folytatta Dr. Verestóy Attila.

 

Kérem az emberek segítségét a városiak mozgósításában, mondta, hiszen ott nagy a közömbösség, a közöny. A városnak is tennie kell a kötelességét, hogy ne a falura háruljon minden. Ha a városon tapasztalt 40% alatti választási részvételen tudunk változtatni, akkor már nagy eredményt érhetünk el, hangsúlyozta. Megfelelő számú és tapasztalatú érdekképviselettel az elmaradt régiók fejlesztéséhez több eszközt latba tudunk vetni, könnyebb lesz az infrastruktúrán javítani, nagyobb beruházásokat eszközölni.

Most megértették azok is, akik szították eddig a tüzet, hogy nem egymásnak ugrasztani kell az embereket, hanem összefogni kell, mert így tudunk kellő eredményt elérni. Az RMDSZ megtette azt, amire megérett az idő, és közös listát indított, ugyanakkor a szórvány jelöltjét a szolidaritás jegyében felvállalta, taglalta a szenátor. Aki eddig a magyar pártok civakodását nézte rossz szemmel, az most megbékélhet, és ha a lelkiismeretére hallgat, akkor beláthatja, hogy a magyar lista az egyetlen út ahhoz, hogy ne kerüljön veszélybe ez a közösség. Az RMDSZ színeiben jelentkező összefogás listája valami más, ez a jövő. Tudatosan vállaltuk azt, hogy a tiroli autonómia mintáját követjük törekvéseinkben. Ennek két alapvető működési elve van, vagyis a nemzeti közösség egysége, s ha ez létrejön, akkor az egységes nemzeti közösség egyezséget kell kössön a többséggel. Ehhez persze az kell, hogy az első feltétel megvalósuljon, ennek pedig az a módja, ha akaratunkat, döntésünket szavazatra váltjuk. A szavunk, az érveink annyit érnek, ahány szavazat van mögöttük. Ha mi bizonyítani tudjuk, s ez a feladat december 11-én, most vasárnap, hogy a romániai magyarság 60-70, vagy 100 százalékban mellettünk van, akkor az érveink kikezdhetetlenek, akkor tárgyalniuk kell velünk.