Udvarhelyszékiek Brüsszelben

Az elmúlt héten Sógor Csaba és Winkler Gyula európai parlamenti képviselő meghívására brüsszeli munkalátogatáson vett részt az udvarhelyszéki és gyergyó térségi önkormányzati csapat.  A három napos program lehetőséget adott betekinteni az Európai Parlament működésébe, a brüsszeli bürokrácia átlátására valamint az önkormányzatok számára nagy jelentőségű tagállami támogatási rendszerek hálózatába.

A munka mellett tartalmas felüdülést nyújtott az Európai Parlament látogatóközpontja a Parlamentárium interaktív módon (korabeli fényképek, videófelvételek, sajtóanyagok révén) való megtekintése, ami az Európai Unió történetét és működését mutatta be Európa 20. századi fontosabb eseményeivel, és az Európai Parlament helyszíneivel.

A város a sokféle stílust felvonultató építészetének, nevezetességeinek megtekintése során nem maradhatott ki Bartók Béla szobra sem.

Brüsszel egy igazi 21. századi metropolisz, sokféle nemzetiség otthona, így a gasztronómiája is sokszínű. A híres belga csokoládé, a barna sör, az igazi sült krumpli csak pár olyan inyencség, amit az odalátogató turistáknak mindenképp meg kell kóstolni.

A szakmai beszélgetések során olyan témákat érintettek, mind a mezőgazdasági és agráripari támogatási rendszer, tájékoztatva az Európa-Parlamenti képviselőket a Romániában kialakult fejetlenségről, a LEADER vidékfejlesztési stratégiák jövőjéről, illetve a helyi közösségek fejlődését szolgáló infrastrukturális fejlesztések támogatásáról.